Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, inaugurat la Târgu Mureș

realitate virtuala

La Târgu Mureș a fost inaugurat vineri Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină în cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din oraș, anunță Mediafax.

Potrivit unui comunicat al universității din Târgu Mreș, Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină dispune de spații destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) și mixtă.

Unul dintre spațiile Centrului Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină, destinate învățământului medical, este dotat cu un sistem inteligent de proiecție panoramică, ce permite studenților participanți la sesiunile VR, chiar dacă aceștia se află în afara mediului virtual, vizualizarea detaliată a exercițiilor desfășurate de cadrele didactice și studenții aflați în imersie totală.

O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfășurându-se sesiunile de realitate mixtă și augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienți virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicație specifică.

„Am adus cea mai modernă tehnologie într-un loc în care inovația este la ea acasă - la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Târgu Mureș. Educația care utilizează noile tehnologii va deveni curând un standard de calitate, iar realitatea virtuală, tehnicile de simulare medicală, precum și inteligența artificială vor schimba fundamental universitățile, învățământul medical, dar și asistența medicală. Rămânem consecvenți orientării pe care o avem și cred că vom câștiga pariul pus cu viitorul”, a declarat Leonard Azamfirei, rectorul universității din Târgu Mureș.

Echipamentele de ultimă generație au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR

Echipamentele de ultimă generație din Centrul Național de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină au fost achiziționate printr-un recent proiect PNRR câștigat de Universitate, proiectul i-NEXT, și constau din: ochelari de realitate augmentată și mixtă Microsoft Hololens 2; aplicația HoloHuman, care utilizează holograme imersive în mărime naturală, ce permite cadrelor didactice și studenților să exploreze regiuni anatomice ale corpului - 11 sisteme diferite și peste 4.500 de structuri descrise și etichetate; aplicația HoloPatient, care permite studenților să vizualizeze, să evalueze, să

stabilească diagnosticul și schemele de tratament pentru un mare număr de pacienți cu tot atâtea patologii, prin simulări holografice ale unor scenarii standardizate de pacienți, fiecare cu mai multe videoclipuri holografice care ilustrează diferite indicii vizuale și simptome.

Centrul are spații de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură și Inginerie, o sală în care se desfășoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual, prin utilizarea unor aplicații care permit învățarea și exersarea unor tehnici și manopere medicale, precum și crearea unor proiecte tehnice și de arhitectură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.