Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cenzură în Indonezia? Presa a criticat oficialitățile, iar apoi site-urile le-au fost atacate informatic: 'Aduc atingere libertăţii presei'

hackeri

Mai multe mass-media indoneziene critice faţă de răspunsul guvernului la epidemia de coronavirus au devenit victimele unei serii de atacuri informatice, campanie pe care Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor (FIJ) a calificat-o marţi drept "atingere adusă libertăţii presei", informează AFP, relatează Agerpres.

Site-urile a cel puţin patru mass-media din arhipelagul din Asia de Sud-Est au fost vizate de aceste atacuri "fără precedent", ce păreau menite "să restrângă informaţiile critice şi să suprime libertatea presei", a anunţat FIJ într-un comunicat.

Federaţia este "foarte îngrijorată de aceste atacuri şi îndeamnă autorităţile să demareze o anchetă aprofundată". "Aceste atacuri online aduc atingere libertăţii presei, prin crearea unui climat de frică, ce poate duce la autocenzură", avertizează FIJ.

Vineri, site-ul mass-media de investigaţie Tempo a fost înlocuit cu un ecran negru cu inscripţia "hoax" (farsă) cu litere roşii, în timp ce mai multe articole critice faţă de rolul serviciilor de informaţii şi al armatei în gestionarea epidemiei au fost retrase de pe site-ul mass-media online Tirto.

Deocamdată nu au fost identificaţi autorii acestor atacuri.

Epidemiologul indonezian Pandu Riono şi-a văzut la rândul său contul de Twitter atacat, după ce a criticat un proiect de cercetare realizat de guvern şi o universitate, raport care, în opinia lui, nu corespundea standardelor ştiinţifice internaţionale.

Ambasada Indoneziei la Canberra a criticat săptămâna trecută un mijloc de comunicare în masă australian care l-a citat pe acest specialist afirmând că arhipelagul ar putea număra deja peste un milion de cazuri de COVID-19, de şase ori mai multe decât cifrele oficiale.

Potrivit statisticilor oficiale, Indonezia a înregistrat mai mult de 150.000 de cazuri de COVID-19 şi 6.759 de morţi, însă experţii estimează că bilanţul este fără îndoială mai crescut, din cauza unui număr foarte limitat de teste efectuate în arhipelag.

Indonezia, care are aproape 270 de milioane de locuitori, este printre ţările din Asia cele mai afectate de pandemie, iar guvernul ei a fost foarte tare criticat pentru modul în care a răspuns la această criză sanitară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.