Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii americani îngrozesc toți șoferii: Căldura favorizează emanarea în vehicule a unui gaz toxic

autovit.ro
masina sofer

Căldura favorizează emanarea în vehicule a unui gaz toxic provenit din produse menite să încetinească propagarea incendiilor, potrivit unui studiu american publicat marţi în revista Environmental Science & Technology, relatează AFP, conform Agerpres.

Numeroase piese din habitaclu (interiorul) multor vehicule conţin substanţe ignifuge (care întârzie focul), cum ar fi compuşi organofosfaţi. Aceste produse sunt, de asemenea, folosite în spume pentru mobilă, aparate electronice sau îmbrăcăminte.

Studiul realizat de cercetători de la universităţile Duke, Berkeley şi Toronto arată că unul dintre aceste produse, trifosfatul (TCIPP), este prezent în aerul din 99% dintre vehiculele testate.

Experimentul a constat în suspendarea timp de o săptămână a unui eşantion de silicon pe oglinda retrovizoare interioară a unor vehiculelor recente, apoi în analizarea substanţelor găsite pe acest eşantion.

În condiţii normale, concentraţia de TCIPP s-a dovedit a fi similară cu cea găsită în interiorul unei case.

Dar când temperatura creşte, atât în exterior cât şi în habitaclu concentraţiile acestei substanţe cresc puternic, înmulţite cu un factor de la doi la cinci. Prezenţa TCIPP în spuma scaunelor din vehicul întăreşte acest efect. Problema este că TCIPP este potenţial cancerigen, potrivit unui raport publicat în 2023 de Departamentul american al Sănătăţii. Testată pe şobolani şi şoareci, substanţa a provocat tumori hepatice şi uterine.

TCIPP înlocuieşte deja în habitacluri un alt produs ignifug, TDCIPP, care a fost plasat în 2011 pe o listă de produse cancerigene în California.

Autorii studiului sunt îngrijoraţi de efectele pe termen lung ale acestor produse asupra şoferilor care stau mult timp în vehiculul lor la serviciu sau asupra copiilor.Aceştia recomandă controlul temperaturii din vehicul chiar şi pe vreme caldă, parcarea acestuia la umbră dacă este posibil şi deschiderea geamurilor ca aerul să circule la pornire.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.