Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au descoperit de ce unii bolnavi de coronavirus fac forme extrem de grave: de vină e o proteină

National Institute of Allergy and Infectious Diseases
covid coronavirus

Prezenţa importantă a unei familii de proteine în saliva persoanelor spitalizate cu COVID-19 ar putea fi considerată un biomarker ce ajută la identificarea pacienţilor care riscă să dezvolte o formă gravă a bolii, relatează EFE.

Proteinele cunoscute ca liganzi ai efrinei "sunt detectabile în mostrele de salivă şi ar putea servi ca markeri complementari pentru a monitoriza evoluţia COVID-19", a declarat Erika Egal, cercetătoare la Universitatea Utah din Statele Unite şi autoare principală a studiului. Cercetătorii americani au analizat mostre de salivă prelevate de la pacienţii internaţi de urgenţă cu simptome respiratorii şi au detectat prezenţa acestor liganzi de efrină, ce erau "puternic asociaţi" unei forme grave de COVID-19. Detectarea de efrine în salivă ar putea oferi un indiciu simplu şi non-invaziv, care ar putea fi coroborat cu rezultatele unor teste clinice, a precizat Erika Egal.

Studii anterioare sugerează că efrinele joacă un rol important în leziuni şi în inflamaţii, iar mai mulţi experţi consideră că rezultatele acestei cercetări ar putea oferi informaţii suplimentare despre procesele biologice implicate în reacţiile grave generate de infecţia cu SARS-CoV-2. Totuşi, au precizat ei, este nevoie de studii suplimentare pentru a determina dacă aceste concentraţii de efrină sunt asociate unei probabilităţi mai mari de spitalizare, unei forme grave a bolii sau riscului de deces cauzat de COVID-19. De asemenea, pe măsură ce apar noi variante ale noului coronavirus, este dificil de ştiut dacă testele existente sunt capabile să detecteze cu precizie infecţiile implicate în acest proces.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.