Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii au descoperit prima mumie egipteană a unei gravide

pharmaceutical-journal.com
mumie

Analiza unei mumii egiptene străvechi din colecţia Muzeului Naţional din Varşovia a condus la descoperirea primului caz din lume al unui corp conservat prin această tehnică aparţinând unei femei însărcinate, au anunţat joi cercetătorii polonezi, relatează Xinhua.

Descoperirea faptului că mumia, despre care se credea anterior că aparţinea unui preot, era de fapt a unei femei, a fost realizată în 2016. Însă, analiza imaginilor cu raze X a relevat un făt în uterul mumiei, estimându-se că femeia era în a 26-a şi a 28-a săptămână de sarcină.

''Eram pe cale să încheiem proiectul şi să depunem lucrarea pentru publicare'', a declarat Marzena Ozarek-Szilke, antropolog şi arheolog la Universitatea din Varşovia pentru agenţia de presă poloneză PAP.

''Aruncam o ultimă privire asupra imaginilor cu raze X împreună cu soţul meu, Stanislaw, egiptolog, când am văzut în pântecul femeii decedate ceva care este familiar unor părinţi a trei copii: un picior mic'', a explicat specialista.

Mai multe detalii au fost descoperite după analiza noilor radiografii.

Wojciech Ejsmond de la Institutul de Cultură Mediteraneană şi Orientală din cadrul Academiei de Ştiinţe din Polonia a declarat că în urma consultării literaturii de specialitate nu au fost găsite cazuri similare. ''Aceasta înseamnă că mumia 'noastră' este singura recunoscută până acum în lume cu un făt în uter'', a spus el.

Nu este cunoscută cauza decesului femeii, care a murit la 20-30 de ani.

Următorul pas, potrivit cercetătorilor, este analizarea compoziţiei sângelui pentru a găsi orice dovadă de boală sau de toxine care ar fi putut cauza decesul acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.