Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii australieni au descoperit un canion glaciar în Antarctica

arctica

Un grup de cercetători australieni a descoperit un canion care ajunge până la câţiva kilometri adâncime sub un gheţar din Antarctica, informează vineri agenţia Xinhua.

O echipă de la Divizia Antarctică Australiană (AAD) din cadrul Departamentului federal pentru Agricultură, Apă şi Mediu din această ţară a anunţat vineri că a descoperit un canion sub gheţarul Vanderford din estul Antarcticii, potrivit Agerpres.

Prezenţa canionului a fost descoperită de Nuyina, noua navă spărgător de gheaţă a AAD, în timpul efectuării unor teste ale apei în apropierea gheţarului.

Acest canion se întinde la 60 km distanţă de gheţar, ceea ce indică faptul că acesta s-a micşorat semnificativ.

Conducătorul expediţiei, Lloyd Symons a declarat că această vale, ce se întinde pe cel puţin 3,5 km sub gheţar, ar putea avea un impact major asupra vitezei de topire a gheţii. "Faptul că există un canion atât de adânc sub acest gheţar este posibil să permită apei mai calde să pătrundă sub gheţar", a spus el pentru Australian Broadcasting Corporation (ABC).

"Una dintre problemele gheţarilor din Antarctica din acest moment este că sunt erodaţi de dedesubt de apele mai calde care coboară din nord. Dacă există un canal adânc sub acest gheţar, atunci este posibil ca acest lucru să nu fie de bun augur pentru gheţarul Vanderford, însă acest lucru necesită, desigur, studii suplimentare", a adăugat specialistul.

Cercetătorii specialişti în acustică de la bordul navei Nuyina au cartografiat canionul pe o perioadă de 24 de ore după descoperirea acestuia.

Constatările echipei urmează să fie împărtăşite climatologilor şi glaciologilor pentru a se determina modul în care prezenţa canionului afectează gheţarul.

Descoperirea reprezintă o dovadă a tehnologiei de cartografiere acustică de ultimă generaţie de la bordul Nuyina, a declarat Sussan Ley, ministrul Mediului din Australia. "Nuyina demonstrează că Australia a deschis uşa către noi niveluri de cercetare polară, care ne vor ajuta să dezvăluim secretele ecosistemelor maritime din Oceanul de Sud şi să ne consolidăm extinderea pe continent şi înţelegerea climei la nivel mondial", a spus oficialul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.