Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii de la Universitatea Oxford vor evalua efectele vaccinurilor anti-COVID-19 asupra femeilor însărcinate şi nou-născuţilor

AstraZeneca
covid 19

Cercetătorii de la Universitatea Oxford au anunţat marţi că vor evalua efectele generate de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2 asupra femeilor însărcinate şi nou-născuţilor, precum şi efectele vaccinurilor anti-COVID-19 asupra complicaţiilor medicale apărute în timpul sarcinilor şi după naşteri, informează Reuters.

Studiul va fi realizat la mai puţin de un an după ce oamenii de ştiinţă de la prestigioasa universitate britanică au descoperit că femeile însărcinate şi care au COVID-19, precum şi copiii lor nou-născuţi, se confruntă cu un risc mai mare de complicaţii medicale, precum naştere prematură şi risc de deficienţă a organelor interne, decât se ştia în trecut.

Specialiştii britanici au spus că studiul lor a dorit să acopere aceste goluri privind informaţiile medicale cunoscute, vizând efectele provocate de noile variante ale coronavirusului SARS-CoV-2, inclusiv de varianta Omicron, într-un grup de mare risc în care a fost constatată o rată de vaccinare "alarmant" de scăzută.

"Efectele COVID-19 asupra sarcinii au fost subevaluate şi insuficient studiate", a declarat Jose Villar, profesor la Universitatea Oxford şi coautor al studiului.

"Femeile însărcinate nu au fost incluse în testele clinice dedicate vaccinurilor anti-COVID-19, fapt care a permis informaţiilor înspăimântătoare şi care nu sunt bazate pe ştiinţă să fie difuzate pe scară largă", a adăugat el.

Multe autorităţi sanitare din lumea întreagă au declarat deja că vaccinarea în timpul sarcinii este sigură, iar un studiu american publicat luna trecută a anunţat că vaccinarea femeilor însărcinate nu a fost asociată cu naşteri premature şi nici cu bebeluşi subdezvoltaţi la naştere.

În noiembrie, datele publicate de Agenţia britanică pentru siguranţa sănătăţii au arătat că vaccinarea anti-COVID-19 este sigură pentru femeile însărcinate şi că această procedură nu a fost asociată cu apariţia unor rate mai mari de complicaţii medicale, potrivit Agerpres.ro.

Viitorul studiu al cercetătorilor de la Universitatea Oxford va înrola aproximativ 1.500 de femei care au fost testate pozitiv cu noul coronavirus în orice stadiu al sarcinii şi va compara rezultatele lor cu cele obţinute de la 3.000 de femei neinfectate pe parcursul unei perioade de patru luni. Rezultatele studiului sunt aşteptate în luna mai.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.