Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii din China au descoperit peste 1.000 de mingi de 'golf chinezesc' străvechi

boardgamegeek.com
golf

Peste 1.000 de mingi de ceramică folosite în China antică la un joc asemănător golfului modern au fost descoperite de cercetători de la Universitatea Pingdingshan din provincia centrală chineză Henan, informează vineri agenţia Xinhua.

Universitatea a făcut descoperirea în timp ce îşi sorta colecţia de ceramică, găsind totodată mai multe mulaje şi mingi de ceramică semifinisate.

Relicvele sunt asociate unui joc antic numit "Chuiwan" în chineză. Acesta avea mai multe caracteristici comune cu golful modern, cum ar fi lovirea mingilor cu beţele cu scopul introducerii lor în găuri, fiind astfel cunoscut sub numele de "golf chinezesc" străvechi, potrivit Agerpres.ro.

Majoritatea mingilor descoperite au un diametru de aproximativ 5 centimetri şi sunt realizate din ceramică sau porţelan. Unele sunt decorate cu gropiţe, similare celor de pe mingile de golf moderne.

Datarea relicvelor a relevat că unele dintre acestea provin din timpul dinastiei Tang (618-907). Peste 1.800 de astfel de mingi au fost realizate în timpul dinastiilor Tang, Song şi Yuan.

Ele au fost dezgropate cu precădere în cuptoarele antice din oraş pentru fabricarea porţelanului.

"Este pentru prima dată când China a descoperit atât de multe mingi de Chuiwan, oferind importante materiale de referinţă pentru studiul originii şi dezvoltării jocului cu mingea", a declarat Cui Lequan, de la un institut de cercetare a dezvoltării culturii sportive din cadrul Administraţiei Generale pentru Sport din China.

Situată între cele două capitale antice Luoyang şi Kaifeng, zona Pingdingshan a fost un important centru al producţiei de obiecte din porţelan. În opinia lui Cui, Pingdingshan a fost probabil şi un important centru al producţiei de mingi de Chuiwan.

Răspândit în timpul dinastiilor Yuan, Ming şi Qing (1271-1911), Chuiwan şi-ar avea originile în "Budaqiu", un joc cu rădăcini în dinastia Tang, asemănător cu polo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.