Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii din Columbia: Insuficiența cardiacă poate duce la demență

CSID
inima miocardita

Insuficienţa cardiacă poate duce la declin cognitiv prin crearea unei mici scurgeri de calciu în interiorul neuronilor din creier, potrivit unui nou studiu publicat în Nature Neuroscience de către cercetători americani de la Universitatea Columbia, scrie News.ro.

„Timp de mulţi ani, am ştiut că pacienţii cu insuficienţă cardiacă au tendinţa de a avea deficienţe cognitive, dar acest lucru a fost privit ca o coincidenţă. Abia recent, studiile au sugerat că insuficienţa cardiacă provoacă problemele cognitive”, spune dr. Andrew R. Marks, preşedinte al departamentului de fiziologie şi biofizică celulară de la Colegiul medical şi chirurgical Vagelos de la Columbia, care a condus cercetarea.

Descoperirea ar putea duce la noi tratamente pentru această afecţiune, numită demenţă cardiogenă.

Echipa dr. Marks a emis ipoteza că o scurgere celulară de calciu care contribuie la insuficienţa cardiacă poate contribui, de asemenea, la declinul cognitiv la pacienţii cu insuficienţă cardiacă.

În interiorul celulelor cardiace, calciul curge printr-un canal dedicat, dar canalul nu se poate închide corespunzător atunci când devine suprastimulat în timpul primelor etape ale insuficienţei cardiace.

Ca urmare, calciul se scurge prin canal, lipsind celulele cardiace de calciul necesar pentru contracţie şi degradând şi mai mult inima.

Deoarece acelaşi canal de calciu se găseşte şi în creier, cercetătorii au decis să vadă dacă scurgerile de calciu din celulele creierului ar putea cauza tulburări cognitive.

Scurgerea de calciu în celulele creierului duce la tulburări cognitive

Aceştia au descoperit că, la şoarecii cu insuficienţă cardiacă, scurgerile de calciu în neuronii din creier au dus la afectarea cognitivă.

Un fap încurajator însă, cogniţia ar putea fi protejată dacă scurgerea de calciu ar fi obturată cu un medicament experimental.

De asemenea, s-a constatat că şi creierele pacienţilor decedaţi cu insuficienţă cardiacă conţineau canale de calciu cu scurgeri, ceea ce sugerează că scurgerile pot cauza, de asemenea, tulburări cognitive la oameni.

Cercetătorii au două ipoteze cu privire la modul în care aceste scurgeri cauzează probleme cognitive.

Una este speculează că atunci când calciul iese din canalul său provocând scurgeri activează anumite enzime care declanşează o reacţie observată la pacienţii cu boala Alzheimer.

Cealaltă posibilitate ar fi că scurgerile cauzează anomalii în părţi ale neuronilor necesare pentru a transmite semnale în creier.

Oricum ar fi, medicamentul experimental conceput de laboratorul dr. Marks pentru a opri scurgerile şi a încetini progresia insuficienţei cardiace ar putea fi benefic şi pentru creier.

Medicamentul, numit Rycals (Ryanodine receptor calcium release channel stabilizer – un stabilizator al canalului de calciu), se află în prezent în teste clinice pentru persoanele cu afecţiuni cardiace şi alte tulburări musculare cauzate de scurgeri ale canalelor de calciu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.