Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii 'lovesc' din nou - Încălzirea globală crește decalajul de gen. Deși mai mulți bărbați muncesc în arșiță, femeile ar fi mai afectate

realitatea.md
canicula

Femeile vor duce greul încălzirii climei, în contextul în care valurile de căldură tot mai frecvente reprezintă o ameninţare din ce în mai mare pentru munca, veniturile şi vieţile lor, avertizează cercetători citaţi vineri de Reuters și Agerpres.

Efectele arşiţei sunt în mod disproporţionat periculoase şi costisitoare pentru femei - fie acasă, fie la locul de muncă -, au stabilit autorii unui raport intitulat "The Scorching Divide" ("Decalajul arzător"), al organizaţiei Adrienne Arsht-Rockefeller Foundation Resilience Center (Arsht-Rock).

Organizaţia non-profit din SUA, care a realizat raportul în India, Nigeria şi Statele Unite, a constatat că, în anii fierbinţi, căldura extremă ar putea ucide 204.000 de femei anual în cele trei ţări.

"Căldura extremă le agresează pe femei în tăcere, dar profund la nivel mondial', a subliniat Kathy Baughman McLeod, directoarea Arsht-Rock. Potrivit raportului, arşiţa generează pentru femei "o povară dublă".

"Femeile nu sunt doar mai susceptibile fizic să fie afectate de căldură, dar se aşteaptă, de asemenea, în mod disproporţionat din partea lor să aibă grijă de toţi ceilalţi care se îmbolnăvesc din cauza căldurii, indiferent dacă este vorba de îngrijire plătită sau neplătită", a explicat McLeod pentru Thomson Reuters Foundation.

Cu un număr mediu de zile cu caniculă estimat să ajungă la cel puţin dublu până în 2050 în India, Nigeria şi Statele Unite, femeile din comunităţile cele mai sărace şi marginalizate vor suferi cea mai grea lovitură adusă productivităţii, arată raportul.

Mare parte din aceste pierderi de productivitate legate de căldură - estimate la aproximativ 120 de miliarde de dolari în fiecare an în cele trei ţări - sunt înregistrate în contextul muncii casnice neremunerate şi sunt legate de lipsa de acces la echipamente de răcire casnice, potrivit cercetătorilor.

Este de aşteptat ca în 2030 aproximativ 1,2 miliarde de persoane sărace din mediul rural şi urban la nivel global să trăiască fără soluţii de răcire, 323 de milioane dintre acestea numai în India, conform Sustainable Energy for All (SEforALL), o organizaţie susţinută de ONU.

Munca femeilor acasă, mai afectată decât munca bărbaților

Or, femeile petrec aproape de două ori mai mult timp decât bărbaţii muncind acasă, având grijă de copii sau rude vârstnice şi gestionând casa, iar persoanele care nu îşi permit aer condiţionat se confruntă cu un impact mai mare asupra productivităţii, menţionează raportul.

În ţări precum Nigeria, unde căldura exacerbează simptomele bolilor tropicale, de la malarie la febră galbenă, mamele poartă "dubla povară" de a avea grijă de ele însele şi de a-i îngriji pe membrii de familie bolnavi, ceea ce reprezintă ore de muncă neremunerată.

Medicii din Nigeria, care se confruntă cu întreruperi frecvente de curent, cer spitale mai bine ventilate şi ca femeile însărcinate să poată lua pauze de cel puţin trei ore dacă lucrează în aer liber.

"Femeile însărcinate prezintă un risc mai mare de deces cauzat de căldură întrucât creşterea temperaturii afectează dezvoltarea fătului şi complică sănătatea generală a unei viitoare mame", a notat Samuel Adebayo, medic ginecolog din Lagos.

În Nigeria sunt înregistrate 20% din decesele materne globale - 58.000 femei pe an, precizează raportul Arsht-Rock, citând datele Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), iar căldura îngreunează şi mai mult situaţia.

În Marea Britanie, unde femeile din comunităţile de culoare sunt de aproape patru ori mai expuse riscului de a muri la naştere decât femeile albe, schimbările climatice nu vor face decât să agraveze provocările cu care se confruntă, potrivit lui Selvaseelan Selvarajah, medic din estul Londrei.

Dacă cei bogaţi îşi permit aer condiţionat şi costurile electricităţii, cei săraci nu pot, potrivit medicului. "În gospodăriile sărace, chiar dacă ai primit echipamentul de aer condiţionat de la primărie, trebuie să plăteşti sute de lire pe lună pentru electricitate şi nu o să vrei să-l porneşti", remarcă el.

În India, femeile pierd aproape o cincime din munca lor remunerată din cauza arşiţei, iar căldura extremă împinge salariile femeilor sub pragul sărăciei în sectoare cum este agricultura, unde lucrează 70% din totalul femeilor care muncesc, arată raportul.

Potrivit cercetătorilor, intensificarea căldurii a agravat problema, în special în cazul populaţiei sărace din mediul rural. În condiţiile în care seceta afectează recoltele şi alimentează migraţia bărbaţilor din sate în căutarea unui loc de muncă alternativ, femeile sunt lăsate în urmă să aibă grijă de ferme şi familii.

Totuşi, potrivit directoarei Arsht-Rock, oamenii au început să înţeleagă efectele căldurii, din perspectivă financiară şi a sănătăţii. Ea a subliniat însă necesitatea de a se lua măsuri urgente în legătură cu această problemă.

"Actuala criză, având în vedere nivelul emisiilor noastre, doar se va agrava", a spus McLeod. "Nimeni nu trebuie să moară de căldură. Toate aceste decese şi boli pot fi prevenite. Sperăm doar ca oamenii să fie atenţi".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.