Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorii ruși denunță presiunile: Trei experți în dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați pentru trădare

Agerpres.ro
racheta hipersonica

Cel puțin trei oameni de știință ruși care au lucrat la dezvoltarea rachetelor hipersonice au fost arestați sub suspiciunea de trădare în ultimul an, au declarat colegii lor într-o scrisoare deschisă publicată luni.

Membrii Institutului de Mecanică Teoretică și Aplicată al Filialei Siberiene a Academiei de Științe a Rusiei (RAS) au avertizat că aceste cazuri penale riscă să dea înapoi progresele Rusiei în domeniul tehnologiei hipersonice.

"Pur și simplu nu înțelegem cum să ne continuăm meșteșugul", au scris oamenii de știință.

Institutul a precizat că membrii săi, Anatoli Maslov, Alexander Shiplyuk și Valery Zvegintsev, sunt reținuți pentru acuzații de trădare pentru că au luat cuvântul la conferințe în străinătate, au publicat articole în reviste populare și au participat la proiecte internaționale.

Se știe că Maslov și Shiplyuk au fost arestați în vara anului 2022.

Arestarea lui Zvegintsev nu a fost raportată anterior. El este identificat ca fiind fondatorul unui laborator care se ocupă de tehnologia hipersonică.

Presa siberiană a raportat că un tribunal din Novosibirsk a decis plasarea lui Zvegintsev în arest preventiv la 7 aprilie.

Cercetătorii, descurajați de riscul acuzațiilor penale

Cazurile de trădare sunt audiate cu ușile închise în Rusia, deoarece se referă la ceea ce autoritățile consideră a fi informații clasificate. Cei găsiți vinovați riscă o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare.

Oamenii de știință de la RAS au susținut în scrisoarea lor deschisă că acuzațiile împotriva colegilor lor au fost formulate în ciuda unor evaluări colegiale scrupuloase și a unor inspecții pentru "informații restricționate".

"Dar organele de anchetă se bazează pe alte opinii pentru expertiză. Cine sunt acești experți? Care este nivelul lor profesional?", au întrebat ei.

"Vedem că orice articol sau raport ar putea deveni motiv pentru acuzațiile de trădare. Ceea ce suntem recompensați și dați ca exemplu astăzi devine mâine cauza urmăririi penale", au spus ei.

Aceste și alte cazuri de trădare care vizează oamenii de știință ruși au avut un efect de descurajare asupra tinerilor cercetători, au declarat membrii RAS din Siberia.

"Scăderea nivelului de cercetare din cauza îmbătrânirii oamenilor de știință și întreruperea continuității generațiilor de experți va deveni [...] treptat ireversibilă și rapidă".

"Credem că aceste probleme necesită o soluție urgentă, altfel va fi imposibil să se prevină o catastrofă care planează asupra aerodinamicii naționale."

Reacția Kremlinului

Miercuri, Kremlinul a descris acuzațiile de spionaj împotriva celor trei oameni de știință ca fiind "grave", dar a refuzat să ofere mai multe detalii.

"Am văzut acest apel [în scrisoarea deschisă], dar serviciile speciale rusești lucrează - își îndeplinesc funcțiile", a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.