Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercetătorul chinez acuzat că a creat bebeluşi modificaţi genetic a fost eliberat din închisoare

stiri.md
bebelusi

Cercetătorul chinez He Jiankui, care a devenit cunoscut la nivel mondial la sfârşitul anului 2018 după ce a afirmat că a reuşit să creeze bebeluşi modificaţi genetic pentru a rezista la virusul HIV şi care a fost condamnat la trei ani de închisoare, a fost eliberat recent de autorităţi, potrivit mai multor medii citate de EFE.

Ziarul din Hong Kong South China Morning Post a asigurat miercuri seară că a reuşit să-l contacteze la telefon pe He, care s-a limitat să spună că "nu este un moment potrivit pentru a discuta acum, mulţumesc", şi a încheiat apelul, potrivit Agerpres.

Prima ştire privind eliberarea lui He Jiankui a fost publicată luni de site-ul revistei americane MIT Technology Review, care a citat surse anonime apropiate situaţiei cercetătorului chinez.

He, profesor la Universitatea de Ştiinţă şi Tehnologie din oraşul Shenzhen, a fost condamnat în decembrie 2019 la 3 ani de închisoare pentru experimentul său şi la o amendă de 3 milioane de yuani (471.500 de dolari, 432.300 de euro).

Din acest experiment, realizat de He prin tehnica de editare genetică CRISPR/Cas9, s-au născut trei bebeluşi: două gemene, Lulu şi Nana, în 2018 şi o altă fetiţă Amy, în 2019.

În ultima sa apariţie publică, la o conferinţă la Universitatea din Hong Kong în noiembrie 2018, cercetătorul s-a declarat "mândru" de munca sa, subliniind că experimentul nu a avut ca obiectiv eliminarea bolilor genetice, ci să ofere "fetiţelor abilitatea naturală" de a rezista la o viitoare infectare cu virusul HIV.

Potrivit lui Eben Kirksey, profesor australian la Institutul Alfred Deakin, citat de ziarul South China Morning Post, cele opt cupluri de părinţi care au participat la experiment şi-au dat acordul, deoarece erau "disperaţi" să aibă copii, având în vedere că legea îi împiedica să participe la tehnicile reproductive, precum fecundarea 'in vitro', deoarece sufereau de boli cu transmitere sexuală.

Peste 120 de academicieni ai comunităţii ştiinţifice au condamnat atunci, printr-o declaraţie comună, "orice tentativă" de a face modificări asupra embrionilor umani prin proceduri genetice, pe care au calificat-o drept "o nebunie", subliniind că aducerea pe lume a unor astfel de bebeluşi implică "un mare risc".

Scandalul a determinat autorităţile chineze să revizuiască normele privind modificările genetice la oameni, care acum necesită o aprobare la nivel naţional pentru investigaţii clinice în acest domeniu sau în domeniul "tehnologiilor biomedice de mare risc".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.