Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cercul Militar Naţional își deschide porțile cu ocazia aniversării a 142 de ani de existenţă

CMN

Cercul Militar Naţional, una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti, aniversează 142 de ani de existenţă, iar cu acest prilej va fi organizată sâmbătă Ziua porţilor deschise, eveniment în cadrul căruia publicul va putea vizita mai multe săli şi saloane, printre care Rotonda Mareşalilor, Colecţia de Artă Contemporană Românească, Sala Alba-Iulia, Sălile Gotică, Bizantină şi Norvegiană, precum şi Galeria Artelor informează Agerpres.

"Cercul Militar Naţional este una dintre cele mai vechi instituţii militare româneşti având, practic, vârsta Independenţei ţării. Statutul Cercului prevedea un cadru propice pentru întâlnirile şi activităţile ofiţerilor în afara cazărmii şi avea rolul principal de a stimula şi consolida sentimentul demnităţii personale şi prestigiul militar în viaţa socială. Prin statutele sale funcţionale, Cercul Militar Bucureşti a fost pus sub Înaltul Patronaj al Regelui Carol I şi avea ca preşedinte de onoare pe ministrul de război. A funcţionat multă vreme ca o instituţie de drept privat a corpului ofiţerilor, iar activităţile militare, educative şi culturale erau asigurate financiar prin cotizaţiile membrilor", se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Apărării Naţionale remis vineri AGERPRES.

Potrivit acestuia, până la finalizarea actualului palat, Cercul Militar a funcţionat în diverse sedii închiriate, situate în centrul oraşului.

"De-a lungul timpului, fie că s-a numit, între anii 1876-1948, Cercul Militar din Bucureşti, Casa Centrală a Armatei - între anii 1949-1990 şi Cercul Militar Naţional, începând cu anul 1991, instituţia a păstrat şi continuă să păstreze şi să promoveze cu sfinţenie tradiţia militară, valorile şi zestrea culturală românească, prin gama întreagă de activităţi desfăşurate", se mai arată în comunicat.

Palatul Cercului Militar Naţional a fost construit între anii 1911-1916, din dorinţa şi, în special, prin contribuţia financiară a ofiţerilor membri ai Cercului Militar din Bucureşti.

Intrarea României în război, în august 1916, a amânat, însă, toate lucrările iar, în cele din urmă, edificiul a fost inaugurat oficial în anul 1923, în prezenţa Regelui Ferdinand I şi a Reginei Maria.

"Palatul Cercului Militar Naţional este un monument istoric şi de arhitectură, proiectat în stilul neoclasic francez de arhitectul Dimitrie Maimarolu, care a colaborat cu inginerii Anghel Saligny şi Elie Radu pentru realizarea fundaţiei şi cu arhitectul francez Ernest Doneaud pentru decoraţiunile interioare, deosebit de expresive. Palatul are 26 de săli şi saloane, decorate cu simboluri militare şi cu lucrări de artă importante. Recent a fost gândită şi realizată Sala Marte. Destinul ei este de durată, ca însuşi destinul subiectelor pe care le cuprinde, compuse şi realizate de pictorul Andrei Damo, un artist plastic care ne propune o incursiune inedită sub semnul lui Marte în lumea plină de mister a mitologiei şi legendelor inspirate de războaie, zeităţi, regi, împăraţi, voievozi sau domnitori", mai menţionează sursa citată.

Palatul Cercului Militar Naţional îşi va deschide porţile pentru public sâmbătă, între orele 11,00 şi 15,00.

Vizitatorii vor fi aşteptaţi la intrarea principală a instituţiei, din strada Constantin Mille nr. 1, unde, pe grupuri, vor putea lua parte la un tur ghidat al principalelor săli şi saloane, începând cu Salonul Fondatorilor, Sala de Marmură, Sala Maură, Sala Marte, Rotonda Mareşalilor, Sala Mihai Eminescu, Colecţia de Artă Contemporană Românească, Sala Alba-Iulia, Sala de Spectacole, Sala Cinema, Sălile Gotică, Bizantină şi Norvegiană, Galeria Artelor etc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.