Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerealele ucrainene suprasolicită șoselele din România - MT vrea să ceară bani de la UE (surse)

tiruri coadă coloană mașini

Infrastructura de transporturi din România este suprasolicitată de produsele ucrainene. România dorește să solicite Comisiei Europene decontarea cheltuielilor de întreținere și modernizare a infrastructurii.

Potrivit unor surse guvernamentale, Ministerul Transporturilor urmează să facă o evaluare a cheltuielilor generate de războiul din Ucraina. În special, ministerul ar dori să trimită Comisiei Europene deconturi pentru întreținerea drumurilor a căror uzură a crescut substanțial odată cu tranzitul intens de TIR-uri încărcate cu cereale. Sunt vizate cu prioritate drumurile din zona Moldovei, mai intens utilizate în acest scop.

Ministrul Grindeanu a avut deja o discuție cu comisarul european pentru transporturi, Adina Vălean. Comisia Europeană ar urma să deconteze 200 de milioane de lei pentru lucruri de modernizare în Portul Constanța și liniile de cale ferată care deservesc portul.

Alte 60 de milioane de lei ar urma să fie decontul pentru o linie de cale ferată cu ecartament larg în județul Galați, pentru preluarea mai ușoară a vagoanelor cu cereale din Ucraina, la care se adaugă investiții în functele de trecere a frontierei.

Întreținerea drumurilor, în special a celor din Moldova, a generat costuri sporite pentru statul român, în condițiile unui trafic mult sporit. Deteriorarea șoselei are loc într-un ritm mai rapid, în special pe DN 2.

În total, România ar cere Comisiei Europene câteva sute de milioane pentru problema transporilor în legătură cu războiul din Ucraina, potrivit surselor guvernamentale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.