Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonia de deschidere a Festivalului de Film de la Sarajevo a fost întreținută de un omagiu adus muzicii și filmelor în vremuri de război

festival film

Un documentar despre legăturile strânse care s-au creat între muzicienii rock din Sarajevo şi trupa irlandeză U2 în timpul asediului capitalei bosniace din 1992-1995 a deschis Festivalul anual de film din oraş, avându-i ca invitaţi principali pe membrii U2 Bono şi The Edge, potrivit Reuters.

Festivalul de Film de la Sarajevo, înfiinţat la sfârşitul războiului din Bosnia de un grup de pasionaţi de film, a devenit cel mai mare eveniment de acest gen din Europa de Sud-Est, prezentând anul acesta 235 de filme, conform news.ro

Produs de vedetele de la Hollywood Matt Damon şi Ben Affleck, „Kiss the Future” prezintă determinarea unor tineri muzicieni din Sarajevo de a găsi o scăpare de ororile războiului organizând concerte rock în subsolul Academiei de Arte Dramatice.

U2 - una dintre cele mai populare trupe din lume la acea vreme - s-a implicat după ce un lucrător umanitar i-a convins să realizeze legături prin satelit cu Sarajevo în timpul turneului lor european de concerte din 1993.

După încheierea războiului din Bosnia, în 1997, U2 a organizat un mare concert la Sarajevo, pe care Bono l-a încheiat îndemnând mulţimea să „sărute viitorul”.

 

Subsolul academiei de teatru a fost, de asemenea, folosit ca un cinematograf improvizat în timpul războiului, unde se proiectau filme aduse ilegal în oraş de vizitatori străini, iar detaliile despre viitoarele proiecţii se răspândeau din gură în gură.

Nerăbdători să asigure siguranţa spectatorilor, organizatorii au săpat o gaură în perete pentru ca publicul să intre în subsol fără a fi expus lunetiştilor.

 

„Cultura a fost unul dintre principalele lucruri care ne-au dat puterea de a supravieţui în acea perioadă”, a declarat Mirsad Purivatra, unul dintre fondatorii atât ai cinematografului din timpul războiului, cât şi ai Festivalului de Film de la Sarajevo.

El a descris cum oamenii se înghesuiau în subsol pentru a participa la evenimente culturale şi pentru a se întâlni cu prietenii, grăbindu-se să se întoarcă acasă înainte de stingere.

Imagini cu cinefilii şi cu spectacolele rock underground realizate de fotograful Milomir Kovacevic Strasni sunt expuse în cadrul unei expoziţii care va avea loc aici, pentru a marca 30 de ani de la înfiinţarea cinematografului Apollo din timpul războiului, în cadrul festivalului de film.

„Aceste fotografii sunt, bineînţeles, martori ai vremii şi despre acei oameni şi despre prietenie", a declarat el pentru Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.