Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonia de încoronare a noului rege al Thailandei va avea loc între 4 şi 6 mai

rege thailanda

Noul rege al Thailandei va fi oficial încoronat în cadrul unor ceremonii ce vor avea loc între 4 şi 6 mai, a anunţat marţi palatul regal, citat de Reuters şi France Presse, scrie Agerpres.

Regele Maha Vajiralongkorn, în vârstă de 66 de ani, al cărui nume oficial este Rama X, a urcat pe tron după moartea tatălui său Bhumibol în octombrie 2016, care era la 88 de ani cel mai bătrân monarh în exerciţiu în lume după o domnie de aproape 70 de ani. 

Suveranul nu a aşteptat să fie încoronat pentru a remodela instituţiile monarhice din Thailanda, luându-i prin surprindere pe observatori care îl vedeau mai mult ca un monarh puţin învestit. 

El a mărit de patru ori numărul poliţiştilor de elită responsabili cu protecţia sa, dar de asemenea a luat sub control cinci organisme ce supraveghează afacerile regatului şi securitatea, aflate anterior sub controlul guvernului sau militar. 

De asemenea, el a concediat un număr de puternici funcţionari ai palatului din timpul tatălui său şi s-a arătat foarte implicat în proiectul noii Constituţii. 

Într-un anunţ televizat, palatul a anunţat că încoronarea sa va avea loc între 4 şi 6 mai.

Citește și: Xi Jinping şi Donald Trump se angajează să consolideze cooperarea, la cea de-a 40-a aniversare a stabilirii relaţiilor diplomatice bilaterale

"Va fi momentul potrivit pentru încoronare, în conformitate cu tradiţiile, precum şi pentru celebrarea naţională şi bucuria poporului", a declarat palatul. 

Anul 2019 va fi astfel foarte încărcat pentru Thailanda, în timp ce ar trebui de asemenea să se ţină alegeri generale, la cinci ani după lovitura de stat care l-a răsturnat pe fostul prim-ministru Yingluck Shinawatra şi a adus o juntă la putere. 

Monarhia în Thailanda este protejată de legea de lezmajestate, una dintre cele mai stricte din lume şi care prevede pedepse de până la 15 ani de închisoare. 

Vajiralongkorn a devenit oficial rege al Thailandei în decembrie 2016 după o invitaţie din partea parlamentului în urma morţii 
tatălui său venerat, regele Bhumibol Adulyadej, pe 13 octombrie 2016. 

Încoronarea sa oficială a fost amânată până după încheierea perioadei de doliu de un an pentru Bhumibol, care a fost incinerat în octombrie 2017, în timpul unor funeralii regale fastuoase la Bangkok. 

Regele Bhumibol a fost venerat de thailandezi în cele şapte decenii cât a fost pe tron şi relaţia profundă dintre monarhie şi armată a ajutat la facilitarea unei tranziţii regale line după moartea sa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.