Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonial militar şi religios pentru comemorarea victimelor masacrului de la Ip, în Sălaj

rri.ro
Militari români Mali

Oficialităţi locale şi judeţene din Sălaj au fost prezente, miercuri, la Ip, alături de câteva zeci de localnici, la comemorarea victimelor masacrului ce a avut loc în această localitate, în noaptea de 13 spre 14 septembrie 1940, atunci când 157 de localnici au fost ucişi de trupele horthyste.

Ceremonia a inclus slujbe de pomenire a celor morţi, susţinute de un sobor de preoţi şi de episcopul Sălajului, Petroniu, la Cimitirului Eroilor şi la monumentul din centrul localităţii, fiind depuse jerbe de flori din partea oficialităţilor, potrivit Agerpres.

"Istoria şi sufletele nealinate ale martirilor ne obligă, în fiecare zi de 14 septembrie, să fim prezenţi aici, la Ip, pentru a-i comemora pe cei ce şi-au pierdut viaţa în ceea ce avea să rămână ca una din cele mai negre file din istoria recentă a României. La mai bine de opt decenii de la atrocităţile comise în septembrie 1940 de armata hortystă în mai multe localităţi din Sălaj, ne este încă foarte greu să găsim cuvinte care să exprime absurdul faptelor de atunci. Cele mai la îndemână ne sunt cuvintele de mângâiere pentru urmaşii victimelor, alături de un pios omagiu pentru cei ce şi-au pierdut viaţa acum 82 de ani", a precizat prefectul Dari Toma.

Festivitatea, ce a inclus şi un moment artistic susţinut de elevi din localitate, s-a încheiat cu defilarea Gărzii de onoare, pe muzica interpretată de Fanfara Promenada a Primăriei Zalău, în timp ce zona a fost survolată de trei elicoptere ale MApN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.