Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonie comemorativă la împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român, la Mărăşeşti

PPUsl
marasesti

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi şeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, vor fi prezenţi, duminică, la Mausoleul Eroilor din Mărăşeşti, unde va avea loc o ceremonie militară şi religioasă prilejuită de împlinirea a 100 de ani de la desemnarea Ostaşului Necunoscut Român, a informat, vineri, Ministerul Apărării Naţionale (MApN), potrivit Agerpres.

Ceremonialul de la Mărăşeşti va fi o reconstituire a evenimentelor de acum 100 de ani în cursul cărora a fost desemnat Ostaşului Necunoscut Român.

"În cadrul ceremoniei, un sobor de preoţi va sfinţi 10 săculeţi tricolori cu pământ adus din cele 10 localităţi din care, în urmă cu un veac, au fost transportate la Mărăşeşti 10 sicrie cu oseminte de ostaşi neidentificaţi, pentru desemnarea Ostaşului Necunoscut. După ceremonie, pământul sfinţit va fi transportat cu un autovehicul blindat al Ministerului Apărării Naţionale către Parcul Carol I, din Bucureşti, pentru a fi depus, în cursul săptămânii viitoare, la Mormântul Ostaşului Necunoscut", se arată într-un comunicat al MApN.

Ostaşul Necunoscut Român a fost desemnat la data de 14 mai 1923, în semn de veşnică cinstire a eroilor neamului românesc căzuţi pe câmpurile de luptă, într-o ceremonie organizată la Mărăşeşti.

În mai 1923 au fost deshumate de pe fostele câmpuri de luptă ale Primului Război Mondial de la Mărăşeşti, Mărăşti, Grozeşti, Cireşoaia, Azuga, Topraisar, Rasoviţa, Bălăria, Cincea şi Chişinău, osemintele a zece eroi anonimi, care apoi au fost aşezate în sicrie de stejar şi au fost depuse în Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Mărăşeşti. Sicriul cu osemintele Ostaşului Necunoscut a fost ales de un copil orfan de război, Amilcar Săndulescu, elev de liceu militar, în prezenţa ministrului de Război de la acea vreme.

Osemintele Ostaşului Necunoscut au fost transportate ulterior la Bucureşti, în Parcul Carol I, unde a fost amenajat Mormântul Ostaşului Necunoscut, celelalte sicrie fiind îngropate în Cimitirul Eroilor din Mărăşeşti, cu onoruri militare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.