Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonie şa Strasbourg pentru fostul cancelar german Helmut Kohl

Helmut Kohl

Uniunea Europeană (UE) îi aduce un omagiu inedit sâmbătă fostului cancelar german Helmut Kohl, decedat pe 16 iunie la vârsta de 87 de ani, fiind organizată o ceremonie la sediul Parlamentului European din Strasbourg, înainte de funeraliile fostului om de stat în Germania, relatează AFP.

Peste 40 de delegaţii sunt aşteptate la Strasbourg. Vor fi prezenţi majoritatea liderilor europeni. Premierul britanic Theresa May a confirmat vineri că va sosi la ceremonie. SUA l-au trimis pe fostul preşedinte Bill Clinton. Delegaţia rusă va fi condusă de către premierul Dmitri Medvedev. Sunt aşteptaţi, de asemenea, premierul israelian Benjamin Netanyahu şi preşedintele ucrainean Petro Poroşenko.

Ceremonia de la sediul Parlamentului European din Strasbourg, simbolul Europei unite, va dura două ore, de la 11,00 la 13,00. Trupul neînsufleţit al fostului cancelar german va fi apoi transportat la Spire, în Germania, unde va fi înmormântat. Văduva lui Kohl a refuzat organizarea de funeralii naţionale, conform Agerpres.

Ideea unui omagiu european îi aparţine preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker (62 de ani). Luxemburghezul este singurul lider european încă în funcţie care a fost un apropiat al lui Helmut Kohl. Potrivit AFP, este pentru prima dată în istoria UE când se organizează un astfel de omagiu. Este onorat unul din cei trei lideri făcuţi ''cetăţeni de onoare ai Europei''. Ceilalţi doi sunt francezii Jean Monet, decedat în 1979, şi Jacques Delors, în vârstă de 91 de ani. Delors, fost preşedinte al Comisiei Europene, nu poate asista la ceremonie din motive de sănătate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.