Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonie simbolică la Cimitirul de Onoare al Ostașilor Români, Orhei, R. Moldova, acțiune coordonată de Ambasada României

independent.md
armata Republica Moldova

O ceremonie de reinaugurare a Cimitirului de Onoare al Ostaşilor Români din satul Tabăra, Orhei, este organizată joi de Ambasada României în Republica Moldova, cu prilejul Zilei Eroilor, informează Radio Chişinău, informează Agerpres.

Evenimentul începe cu un ceremonial religios, oficiat de Înaltpreasfinţitul Petru, Arhiepiscop al Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor.

Ziua Eroilor români este marcată anual de Înălţarea Domnului. Cu această ocazie, în România sunt organizate joi mai multe evenimente de comemorare a celor căzuţi în cele două conflagraţii mondiale. În toate lăcaşele de cult se vor trage clopotele la ora 12:00, iar în instituţiile publice şi unităţile de învatamânt se va păstra un moment de reculegere în semn de omagiu pentru eroii patriei.

Vezi și: Mihai Fifor, mesaj de Ziua Eroilor: România modernă înseamnă sacrificiul unor generaţii de eroi

Peste 850 de militari români şi din alte ţări - din Austria, Bulgaria, Germania, Italia şi Republica Moldova - vor defila pe nou inaugurata Cale a Eroilor din municipiul Buzău.

De asemenea, depuneri de coroane şi jerbe de flori vor avea loc, cu sprijinul reprezentanţelor diplomatice ale României, la cimitirele şi monumentele comemorative dedicate ostaşilor români din Armenia, Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Franţa, Germania, Federaţia Rusă, Republica Moldova, Polonia, Slovacia şi Ungaria.

În plan bisericesc, pomenirea eroilor neamului românesc la praznicul Înălţării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 şi a continuat până la instaurarea regimului comunist în 30 decembrie 1947. După căderea regimului comunist, aceasta tradiţie a fost consfinţită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 şi 2001.

Vezi și: Înălţarea Domnului sau Ispasul, sărbătorită joi. Este şi Ziua Eroilor, iar în biserici au loc slujbe de pomenire

Sărbătoarea Înălţării Domnului Iisus Hristos a fost proclamată Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, în memoria ostaşilor şi luptătorilor români din toate timpurile şi din toate locurile, care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori pentru apărarea patriei şi a credinţei strămoşeşti, pentru întregirea neamului, pentru libertatea şi demnitatea poporului român, scrie sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.