Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ceremonii discrete în Polonia, la zece ani de la tragedia de la Smolensk

www.uawire.org
avion Smolensk

Polonia, aflată practic într-o stare de asediu din cauza pandemiei noului coronavirus, a comemorat discret, vineri, un deceniu de la catastrofa aeriană din Rusia, soldată cu moartea a 96 de persoane, între care şi defunctul preşedinte Lech Kaczynski, relatează AFP potrivit news.ro.

Vineri, fratele geamăn al acestuia Jaroslaw Kaczynski, liderul partidului conservator aflat la putere, premierul Mateusz Morawiecki şi o mână de oficiali politici au depus, în centrul Varşoviei, coroane de flori la statuia lui Lech Kaczynski şi la monumentul dedicat tuturor victimelor catastrofei.

Ceremonia, urmată de o scurtă rugăciune, a început la ora locală 8.41 (şi ora României) - ora la care a avut loc catastrofa la Smolensk. Niciun s-a suţinut niciun discurs.

”Zece ani de la catastrofa de la Smolensk. Este momentul în care s-a oprit timpul. Acest strigăt de atunci răsună mereu în urechi. Noi am trăit această tragedie ca şi comunitate. Azi, în alte circumstanţe, avem nevoie de asemenea de unitate”, a declarat premieru într-un mesaj postat vineri dimineaţa pe Twitter.

Până vineri dimineaţa, 5.742  de persoane contaminate cu noul coronavirus au fost înregistrate în polonia, iar 175 dintre ele au murit.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a depus flori la mormântul soţilor Kaczynski, la Castelul regal Wawel de la Cracovia (sud).

Întrebat de o jurnalistă despre cauzele accidentului - atribuit unor erori umane de ancheta oficială, contestaă de unii conservatori -, Duda a răspuns că este ”dificil să prezici azi dacă chestiunea va fi elucidată sau nu”.

”Nu avem probe. Epava, în pofida faptului că aparţine Poloniei, şi cutiile negre sunt în continuare în Rusia. Ce comentariu se poate face?”, a continuat preşedintele.

Catastrofa de la 10 aprilie 2010 s-a soldat cu 96 de morţi, între care şi preşedintele de atunci Lech Kaczynski, care se ducea în Rusia să aducă un omagiu câtorva mii de polonezi ucişi de poliţia politică a lui Iosif Stalin la Katyn, în apropiere de Smolensk, în 1940.

Cauzele catastrofei au făcut deja obiectul unor aprige dezbateri politice - care au împărţit Polonia -, în contextul în care conservatorii acuză Guvernul liberal de la acea vreme al lui Donald Tusk de neglijenţă în pregătirea vizitei prezidenţiale şi de ”insuficienţe” în anchetă.

La începutul lui aprilie, Varşovia a anunţat că nu trimite o delegaţie oficială la Smolensk şi a acuzat Rusia de faptul că nu a dat un răspuns unor probleme logistice, ceea ce a făcut ”imposibilă organizarea acestei vizite conform procedurilor de securitate”.

Moscova a respins această acuzaţie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.