Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerere din Parlamentul României: Budapesta trebuie să condamne tentativa grupării extremiste

romania ungaria

Ignorarea unor tentative de atentat care vin din partea unor grupări extremiste este extrem de periculoasă, de aceea Budapesta ar trebui să condamne ferm acest act extremist și să se dezică de manifestările iredentiste organizate pe teritoriul României de către extremiști maghiari, arată deputatul PNL Ovidiu Raețchi.

Citește și: Primul nume care-și dă demisia din cauza lui Dacian Cioloș: Îi las să desemneze alt om

“Este nedrept față de evoluțiile diplomatice dintre România și Ungaria ca tentative de tipul celei puse la cale de extremistul maghiar din Târgu Secuiesc să fie tolerate prin ignorare. Tocmai din acest motiv, ar fi util diplomatic ca Budapesta să condamne rapid și ferm bizarul atentat pregătit de ziua națională. Acest gen de extremism – aparent inofensiv, adolescentin, teribilist – se poate transforma oricând în terorism plenar și sinistru. Pentru a evita o tragedie, atitudinea Budapestei față de mișcări de tip “64 de Comitate” nu trebuie să pară nicio clipă laxă. Comunitatea maghiară este una foarte bine integrată, iar statul român îi respectă drepturile care decurg din statutul de minoritate națională. În același timp, cred că planul făcut de extremistul maghiar care voia să detoneze un exploziv artizanal în timpul defilării de la Târgu Secuiesc nu reprezintă această minoritate, care a luptat pentru drepturile ei în mod pașnic. Atitudinea oficialilor maghiari față de astfel de evenimente trebuie să fie neechivocă, pentru a descuraja reproducerea lor. Nostalgiile imperialiste, la care de altfel, face trimitere și denumirea mișcării de tineret “64 de Comitate”, nu pot fi tolerate ca acțiuni care să reprezinte statul maghiar pe teritoriul României”.

Citește și: SUA anunță o vizită importantă pentru România în 2016

Raețchi a mai adăugat că rolul jucat de Serviciul Roman de Informații a fost unul extrem de important și arată încă o dată profesionalismul instituției.

“Faptul că SRI îl avea în evidență pe extremistul care plănuia atentatul și că a reușit, în cele din urmă, dejucarea planului cu potențial terorist al acestuia, arată că instituțiile de securitate joacă un rol responsabil și bine definit în prevenirea unor acte cu potențial terorist. Profesionalismul SRI apare în acest caz, în mod paradoxal, ca o șansa pentru reconceptualizarea și renașterea relațiilor dintre România și Ungaria.”

Citeşte şi: Dictatorul Bashar al-Assad face un pas înapoi: 'Amnistie totală' / VIDEO

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.