Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea fiabilă din Europa a alimentat creșterea producției de gaze naturale din Statele Unite

marketwatch.com
gaze sua

Cererea în creștere din Europa a contribuit la un boom al investițiilor în gaze naturale din SUA, chiar dacă industria se luptă să depășească opoziția față de construcția de conducte, anunță hellenicshippingnews.com.

Producția de combustibil a atins 3,1 trilioane de picioare cubice pentru luna octombrie, potrivit celor mai recente date americane disponibile, un maxim istoric și o creștere de aproape 50% față de nivelul din urmă cu un deceniu.

Industria a fost în creștere din vara anului 2021, când Rusia a început să reducă livrările către Europa, potrivit lui Steven Miles, cercetător la Institutul Banker al Universității Rice din Houston. Acest lucru vine în urma revoluției americane a șisturilor din primul deceniu al secolului XXI, care a dus în cele din urmă la transformarea Statelor Unite într-un exportator net de combustibil în 2017.

Progresul nu a fost continuu, prăbușirea prețurilor la gazele naturale comprimând investițiile și ducând la falimentul unuia dintre cei mai mari jucători din industrie, Chesapeake Energy, în iunie 2020. Dar companiile energetice au devenit mai încrezătoare în perspectivele cererii pe termen lung pentru acest combustibil, având în vedere dinamica geopolitică în schimbare.

În urmă cu cinci ani, cererea pe termen lung "nu era nici pe departe la fel de clară cum este astăzi", a declarat Eli Rubin de la EBW Analytics Group, o companie de consultanță. "Mai ales după ce Rusia a invadat Ucraina, avem un nou respect sănătos pentru rolul gazului natural în asigurarea securității energetice, pentru rolul său de a ajuta la domolirea prețurilor de consum."

Care era situația în trecut

Chiar și înainte de invazie, au existat investiții importante în instalații de transformare a gazelor în gaz natural lichefiat (GNL). În ultimii ani, au fost aprobate aproximativ 14 noi terminale de lichefiere, primul urmând să înceapă să funcționeze în 2024. "În următorii cinci ani, am putea, potențial, să dublăm exporturile de GNL din SUA", a declarat Rubin.

Acest impuls vine în contextul în care marile companii energetice se bucură de un flux de numerar bogat, grație prețurilor ridicate ale materiilor prime, care au permis industriei să investească agresiv, chiar și în timp ce sporesc răscumpărările de acțiuni și dividendele.

În timp ce creșterea GNL a globalizat piața gazelor naturale într-o măsură limitată, dinamica rămâne puternic localizată.Prețurile la contractul european de referință TTF sunt în prezent de peste șase ori mai mari decât nivelul contractului comparabil Henry Hub din Statele Unite.

Acest decalaj înseamnă că exporturile de GNL au prețuri mai apropiate de nivelul din SUA, pregătind terenul pentru "intermediarii" care pot muta încărcăturile în Europa și "le pot vinde la prețuri europene", a declarat Miles.

Ce impact ar putea avea exporturile mult mai mari de gaze naturale din SUA

Exporturile mult mai mari de gaze naturale din SUA ar putea duce la o mai mare consecvență a prețurilor între regiuni - dar probabil nu pentru mulți ani.

"Poate că pe termen lung... (Statele Unite vor) exporta atât de mult gaz în Europa încât prețurile între Europa, Asia și America de Nord să se alinieze mai mult", a declarat Ryan Kellogg, profesor la Universitatea din Chicago, specializat în energie. "Dar cred că suntem destul de departe de asta în acest moment".

O provocare persistentă cu care se confruntă industria este lipsa de capacitate a conductelor, în special în partea de nord-est a Statelor Unite.Cel mai mare bazin de gaze naturale din țară, Marcellus Shale, care se află în cea mai mare parte în Pennsylvania, se confruntă cu constrângeri din cauza lipsei de infrastructură.

Un proiect numit Mountain Valley Pipeline reprezintă o potențială soluție, dar proiectul a fost suspendat în ultimii cinci ani pe fondul rezistenței din partea proprietarilor de terenuri și a ecologiștilor.

Opoziția activiștilor pentru climă și a oficialilor aleși față de proiectele susținute de industrie este "cu siguranță mult mai puternică decât era", a declarat Rubin.Dar lipsa infrastructurii poate exacerba volatilitatea prețurilor în perioadele de vârf ale cererii.

New England, care se află în nord-estul Statelor Unite, se bazează pe GNL pentru o fracțiune din încălzirea sa.

Dar regiunea, care, în mod normal, cunoaște unele dintre cele mai friguroase condiții meteorologice din țară, este, de asemenea, cunoscută pentru faptul că se opune rezistenței la noi capacități de conducte.

În timpul unui val de frig, "New England concurează cu Europa pentru o încărcătură spot de GNL", a declarat Rubin. "Pentru ca încărcătura să ajungă în New England, trebuie să plătească prețuri mai mari decât în Europa".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.