Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea globală de energie a încetinit înainte de criza Covid-19 (BP)

www.magnanews.ro
energie electrică

Ritmul de creştere a cererii globale de energie a încetinit încă din anul 2019, înainte ca pandemia de coronavirus să se răspândească la nivel global, ţinând consumatorii în izolare şi ducând preţurile la energie la minime istorice, a informat, miercuri, grupului petrolier BP Plc, transmite Bloomberg potrivit Agerpres.

Potrivit raportului anual al BP privind energia mondială, consumul de energie primară a crescut cu 1,3% în 2019, la jumătate faţă de ritmul de creştere înregistrat în 2018. Energiile regenerabile au fost responsabile pentru cea mai mare parte (40%) din creşterea cererii de energie, devansând pentru prima dată ponderea energiei nucleare în producţia de energie. Ponderea gazelor naturale în mixul energetic a atins un nivel record de 24,2%. În paralel, consumul de cărbune a continuat să scadă, atingând cel mai redus nivel din ultimii 16 ani.

De asemenea, emisiile de carbon din utilizarea de energie au crescut cu 0,5% în 2019. Însă, BP a subliniat că nu trebuie să fim foarte optimişti pentru că avansul modest din 2019 a venit după o creştere mare de 2,1% în 2018.

"Există speranţa că, pe măsură ce vor dispărea factorii cu caracter excepţional care au stimulat emisiile de carbon în 2018, va avea loc o scădere semnificativă a emisiilor. Acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat directorul BP, Bernard Looney.

Consumul de petrol a crescut cu 900.000 de barili pe zi în 2019, iar China a fost principalul motor, urmată de India şi Indonezia. Gigantul asiatic a rămas cel mai important factor care a stat la baza creşterea cererii de energie globală, fiind responsabil pentru mai mult de trei sferturi din creşterea globală, în timp ce SUA şi Germania au înregistrat cele mai mari scăderi ale cererii de energie

Ponderea petrolului în mixul energetic a continuat să scadă anul trecut, însă acesta a rămas cel mai mare contributor la oferta de energie primară. În timp ce ponderea petrolului a scăzut cu 0,2 puncte procentuale, până la 33,1% în 2019, ponderea gazelor naturale şi a regenerabilelor a crescut până la 24,2%, respectiv 5%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.