Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cererea Laurei Codruța Kovesi de menținere a protecției SPP ajunge la CSAT. Când se va discuta solicitarea

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Laura Codruța Kovesi

Consiliului Suprem de Apărare a Țării ar putea discuta la următoarea ședință, care ar putea avea loc în august, cerere de menținere protecției Serviciului de Pază și Protecție (SPP) făcută de fosta șefă DNA, Laura Codruța Kovesi, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse guvernamentale.

„În această lună, are loc o ședință a CSAT unde se va discuta despre acest lucru. Din câte știm, au fost doi miniștri,a domnul Andrușcă și domnul Meleșcanu, care își dăduseră inițial avizul pentru ca SPP să-i acorde în continuare protecție Laurei Codruța Kovesi ca fost demnitar. După anunțul doamnei Carmen Dan, aceștia și-au retras avizele”, au declarat, pentru agenția de presă MEDIAFAX, surse guvernamentale.

Anterior, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat că a existat o discuție pe acest subiect, dar nu în cadrul CSAT, și că ea s-a opus solicitării formulate de Laura Codruța Kovesi.

"A fost o discuție despre acest subiect și tema discuției era tocmai solicitarea transmisă de doamna Kovesi Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în care se cerea aprobarea menținerii asigurării protecției de la SPP. Cu acea ocazie, eu mi-am exprimat poziția. Nu am fost de acord cu acea solicitare, bazându-mă evident pe prevederile legale, care nu sunt puține și care dau atât Jandarmeriei, cât și Poliției atribuții pentru paza magistraților și situația în care acești magistrați se află într-o situație de risc. Când mi-am exprimat această poziție, eu m-am referit la o bază legală. Avem legea 333 din 2003, are un articol 3 alineat 5, legea 550 din 2004 care privește organizarea și funcționarea Jandarmeriei, OUG nr 20 din 2009, o lege 303 din 2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, o lege 218 din 2002 privind organizarea Poliției Române. Sunt o serie de acte normative care justificau și atribuiau această competență unor structuri în subordinea Ministerului (...) Nu s-a purtat această discuție în CSAT ", a declarat Carmen Dan, luni seară, la Antena 3.

Pentru ca o decizie să poată fi adoptată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), este nevoie de un vot în unanimitate.

Legea 333 din 2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor prevede arată, la articolul 3 alineatul 5, că "protecţia magistraţilor, a poliţiştilor şi jandarmilor, precum şi a membrilor de familie ai acestora, în cazurile în care viaţa, integritatea corporală sau avutul acestor persoane sunt supuse unor ameninţări, se asigură de Ministerul Afacerilor Interne, potrivit legii”.

Totodată, Legea 550 din 2004 privind organizarea şi funcţionarea Jandarmeriei Române arată, la articolul 19 alineatul 2, că ”la solicitarea persoanelor fizice sau juridice, în situaţii care nu suferă amânare, la propunerea inspectorului general, ministrul administraţiei şi internelor poate aproba asigurarea temporară a protecţiei unor persoane, obiective, bunuri, valori şi transporturi speciale, altele decât cele stabilite prin hotărâre a Guvernului, în condiţiile legii”.

Pe de altă parte, legea nr. 191 din 1998 privind organizarea și funcționarea SPP prevede, la articolul 14, alin 4: Cu aprobarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării , Serviciul de Protecție și Pază poate asigura protecție unor demnitari și foști demnitari alții decât cei prevăzuți la alin 2, precum și altor persoane, la cererea acestora.

La alin 2 din lege, invocat anterior, se prevede că persoanele îndreptățite să beneficieze de protecție și obiectivele a căror pază se asigură de către SPP se stabilesc prin Hotărâre a CSAT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.