Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cereri în instanţă pentru obligarea firmei de termoficare să reia furnizarea apei calde în Ploieşti

Inquam Photos / Octav Ganea
termoficare caldura tevi cet

Două cereri au fost depuse, luni, la Tribunalul Prahova pentru obligarea societăţii Termoficare Prahova SA să reia furnizarea apei calde în municipiul Ploieşti, serviciul fiind sistat de la data de 1 august.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Cristian Apostol, a declarat, pentru AGERPRES, că acţiunea a fost depusă de către ADI Termo Prahova la instanţa de Contencios Administrativ a Tribunalului Prahova pentru obligarea, prin ordonanţă preşedinţială, a firmei de termoficare să asigure apa caldă în oraş.

O cerere similară a fost depusă şi de Uniunea Asociaţiilor de Proprietari (UAP) Prahova.

"Astăzi, Uniunea Asociaţiilor de Proprietari Prahova a depus, la prima oră, la Tribunalul Prahova o cerere de chemare în judecată prin care operatorul SC Termoficare Prahova SA fie obligat să asigure continuitatea furnizării apei calde, conform art 33 alin 3 din Legea 51/ 2006 şi prevederilor din contractul cu ADI Termo Prahova. Este vorba despre o ordonanţă preşedinţială pentru a se judeca în regim de urgenţă pe obligaţia de a face, adică instanţa să oblige operatorul să pună în funcţiune unul dintre echipamente pentru a asigura apa caldă", se arată într-o informare de pe pagina de Facebook a UAP.

Aproximativ 130.000 de ploieşteni racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu beneficiază, de la 1 august, de apă caldă, după ce operatorul a sistat serviciul invocând necesitatea unor lucrări.

Demararea acestor lucrări fusese anunţată de Termoficare Prahova prin intermediul unor afişe lipite la scările de bloc, iar apoi printr-un comunicat de presă, conform Agerpres.

"Odată cu preluarea capacităţilor de producţie de la fostul operator care a asigurat serviciile de furnizare a apei calde menajere şi a termiei în Municipiul Ploieşti, o comisie tehnică cu sprijinul experţilor externi, desemnată să evalueze starea instalaţiilor, a întocmit un raport complex privitor la starea echipamentelor preluate. În acest moment, Cazanul de Apă Fierbinte nr. 2 este singura sursă de producere a energiei termice care este utilizabilă, restul surselor de producţie fiind inoperabile, din motive tehnice sau de reglementare. Caracterul urgent al operaţiunii de reparaţie a singurei surse de producţie a energiei termice, respectiv a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 din CET Brazi, dar şi realitatea tehnică din teren, obligă SC Termoficare Prahova SA să ia măsura nedorită de sistare a furnizării apei calde menajere pe raza municipiului Ploieşti, începând cu data de 1 august, pentru o perioadă de aproximativ 30 de zile. SC Termoficare Prahova SA a adresat partenerilor din cadrul autorităţilor publice locale propunerea de a asigura, în perioada operaţiunilor de reparaţii, o sursă alternativă de furnizare a apei calde menajere, prin închirierea şi instalarea a două Cazane Mobile de Apă Fierbinte", se arăta în comunicatul operatorului.

Preşedintele CJ Prahova, care este şi preşedinte al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Termo Prahova, Iulian Dumitrescu, a anunţat, pe 2 august, rezilierea contractului de delegare a serviciului de furnizare a agentului termic în sistem centralizat în municipiul Ploieşti.

"Azi a avut loc şedinţa AGA, am reziliat contractul de delegare a serviciului de termie. Principalul motiv a fost că ei aveau în contract obligativitatea furnizării apei calde către ploieşteni şi nu au respectat asta. Nu există vreun motiv ca să fi oprit CET-ul în acest moment. Pe această cale, cu ajutorul dumneavoastră o să îi somăm ca să înceapă livrarea de apă caldă cât mai curând posibil", a declarat Dumitrescu, după şedinţa AGA ADI Termo Prahova.

Ulterior, la data de 5 august, Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Prahova a aprobat, în cadrul unei şedinţe extraordinare, o hotărâre prin care "se solicită operatorului Societatea Termoficare Prahova SA să asigure continuitatea serviciului de utilitate publică privind furnizarea agentului termic către populaţia de pe raza UAT Ploieşti".

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Prahova, Iulian Dumitrescu, ceruse anterior autorităţilor declararea unei situaţii de urgenţă la Ploieşti în problema sistării apei calde.

"Preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Iulian Dumitrescu, i-a solicitat prefectului judeţului Prahova, Virgil Nanu, convocarea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în vederea constatării unei situaţii de urgenţă, în baza căreia CJ Prahova să preia reparaţiile utilajelor necesare livrării apei calde în municipiu. Pentru reluarea de urgenţă a livrării, CJ Prahova se oferă să suporte toate costurile", se preciza într-un comunicat al CJ Prahova.

Firma nu a dat curs solicitării CJSU nici până la această dată, transmiţând că repunerea în funcţiune a Cazanului de Apă Fierbinte (CAF) 2 fără finalizarea planului aprobat de reparaţii "prezintă riscuri majore cu consecinţe grave pentru siguranţă în funcţionare a serviciului public de alimentare cu energie termică şi siguranţa personalului".

"SC Termoficare Prahova SA a luat act de adresa transmisă în data de 4 august 2022 de ADI Termo Prahova, document prin intermediul căruia compania noastră este somată să sisteze reparaţiile de strictă necesitate desfăşurate la CAF 2 şi aducerea utilajului de producţie a energiei termice la starea tehnică iniţială. (...) Mai mult, autorităţile au solicitat companiei noastre punerea în funcţiune a utilajului şi demararea furnizării apei calde menajere către consumatori. Având în vedere starea avansată de degradare a Cazanului de Apă Fierbinte Nr. 2 constatată prin evaluări tehnice externe raportate către autorităţi, compania Termoficare Prahova SA nu poate sa îşi asume răspunderea punerii în funcţiune a utilajului fără finalizarea planului de reparaţii, potrivit reglementărilor legale", a transmis Termoficare Prahova SA într-un comunicat.

Contractul pentru delegarea gestiunii prin concesiune a serviciului public de alimentare cu energie termică produsă în mod centralizat pentru municipiul Ploieşti a fost câştigat, în luna mai, de o asociere formată din Geotherm Distribution SA şi Gas & Power Trading SRL.

Licitaţia a fost organizată după ce fostul operator, compania Veolia Energie Prahova, a anunţat, în octombrie 2021, rezilierea înainte de termen a contractului în baza căruia asigura serviciul de alimentare cu energie termică pentru municipiul Ploieşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.