Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cerinţele ţărilor arabe au fost făcute pentru a fi respinse, afirmă Qatarul

qatar

Qatarul a afirmat sâmbătă că cele 13 cerinţe formulate de Arabia Saudită şi aliaţii săi pentru a pune capăt izolării economice şi diplomatice impuse au fost "făcute pentru a fi respinse" şi că "atentează" la suveranitatea sa, relatează AFP preluat de agerpres.

"Lista cerinţelor a fost făcută pentru a fi respinsă", a declarat ministrul de externe al Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman Al Thani, în cursul unei conferinţe de presă la Roma. 

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egiptul şi Bahrainul au întrerupt la 5 iunie relaţiile diplomatice cu Qatarul, acuzat că "sprijină organizaţii extremiste" care "caută să destabilizeze regiunea" şi că se apropie de Iranul şiit, rival regional al regatului saudit. 

Qatarul, care beneficiază de sprijinul Turciei, a respins cu fermitate aceste afirmaţii. 

Tensiunile au sporit după ce Doha a primit la 22 iunie o listă cu 13 cerinţe întocmită de aceste ţări cu un ultimatum de zece zile. Doha a afirmat că aceste cereri, printre care închiderea postului internaţional Al Jazeera, reducerea relaţiilor diplomatice cu Iranul sau închiderea imediată a bazei militare turce din Qatar, "nu sunt rezonabile". 

"Toată lumea este conştientă că aceste cerinţe sunt destinate să atenteze la suveranitatea statului Qatar", a adăugat şeful diplomaţiei emiratului după întâlnirea cu omologul său italian, Angelino Alfano. 

Ministrul italian a dat asigurări că guvernul său este dispus "să contribuie la orice iniţiativă destinată să restaureze dialogul şi să reducă tensiunile". 

Kuweitul a întreprins o misiune de mediere pentru dezamorsarea crizei, la fel ca Statele Unite care şi-au oferit bunele oficii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.