Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Certificatul verde COVID, impus și în România - Ce spune președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării

Inquam Photos / Octav Ganea
presedinte cncd

Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat vineri, la B1 TV, că Legea Fundamentală a României permite limitarea drepturilor dacă scopul este unul legitim, precum protejarea sănătății publice. De asemenea, măsura pentru atingerea scopului trebuie să fie adecvată și proporțională cu scopul.

Prin urmare, condiționarea accesului în restaurante, la evenimente, spectacole și în alte locuri de prezentarea certificatului verde COVID trece testul constituționalității.

Problema, consideră președintele CNCD, este că această obligativitate este impusă prin Hotărâre de Guvern, nu prin lege adoptată de Parlament.

ntrebat dacă este discriminatoriu certifictul verde COVID, președintele CNCD a răspuns: „Certificatul verde în sine nu are elemente de discriminare, pentru că e un sistem de evidență a trei situații: persoane care sunt vaccinate, testate sau care au trecut prin boală. Modalitatea prin care condiționăm accesul la anumite servicii sau locuri de acest certifcat verde poate ridica anumite probleme de discriminare. În Franța, de exemplu, Consiliul Constituțional a declarat constituționale măsurile, cu două excepții. Când ai un scop legitim și dorești să protejezi sănătate publică, pentru a preveni răspândirea unei boli, atunci am o justificare obiectivă și Constituția spune că în aceste cazuri se pot limita drepturile fundamentale. Dacă măsura pentru atingerea scopului e adecvată și proporțională cu scopul, atunci nu suntem într-o situație de discriminare”.

„Dar e important ca aceste restricții, în intepretarea mea, să fie adoptate prin lege, nu prin acte administrative”, a ținut să precizeze Asztalos Csaba.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.