Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetatea Aradului, o valoare arhitecturală, este inaccesibilă de decenii arădenilor (Foto)

Facebook
Sergiu Bilcea

Situată pe malul Mureșului, aproape de centrul orașului, Cetatea Aradului a fost construită în secolul XVIII de împărăteasa Maria Tereza. Construcția spectaculoasă, cu șase colțuri, realizată în stil Vauban-Tenaille și care ar trebui transformată în centru cultural și civic (așa cum se întâmplă peste tot în Europa cu astfel de obiective) este totuși inaccesibilă arădenilor. De ce? Pentru că în Cetate se află o unitate militară care, în ciudat unor îndelungate demersuri, nu a putut fi relocată. În plus, este nevoie de o sumă foarte mare de bani pentru a transforma obiectivul într-un centru de interes pentru arădeni și pentru turiști.

content-image

Negocierile între administrația locală și guverne succesive au decurs greoi. Totuși, recent Cetatea Aradului a trecut în acte în proprietatea municipiului iar guvernul PNL condus atunci de Ludovic Orban a semnat un acord de finanțare prin fonduri europene de cel puțin 80 de milioane de euro.

Unul dintre cei care insistă pentru a urgenta demersurile pentru valorificarea Cetății este deputatul PNL Sergiu Bîlcea.

„Aici nu este vorba de politică ci despre un obiectiv de interesa național și local. Cetatea Aradului este o valoare imensă, cu un uriaș potențial de a crea dezvoltare. Mi-aș dori mai mult interes din partea tuturor celor care au un cuvânt de spus. Primăria Arad trebuie să facă pași cu mai mult curaj, să dea drumul etapelor preliminare care ne ajută să accesăm fondurile necesare. Cred că Guvernul, Ministerul Culturii trebuie să acorde mai multă atenție unui obiectiv atât de important, care exprimă caracterul multicultural și european al Aradului. Acum avem oportunitatea fondurilor europene și cred că putem să găsim soluții pentru acest ansamblu de monumente. Este păcat că se degradează sub ochii noștri, trec ani și decenii fără să putem să valorificăm Cetatea”, a declarat Sergiu Bîlcea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.