Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetățenii din 20 de comune vasluiene vor beneficia de analize gratuite pentru depistarea tuberculozei

tuberculoza

Cetăţenii din 20 de comune vasluiene vor beneficia gratuit de analize pentru depistarea tuberculozei, în cadrul caravanei mobile "Screening TB", derulate la nivel naţional cu fonduri europene, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat de presă transmis de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti, Vasluiul este al 18-lea judeţ în care caravana "Screening TB" ajunge de la demararea programului de screening a tuberculozei început în urmă cu doi ani, iar comunele selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori.

"Banca, Dragomireşti, Griviţa, Hoceni, Iana, Lunca Banului, Bogdăneşti, Puieşti, Pungeşti, Soleşti, Oşesti, Ştefan cel Mare, Vetrişoaia, Vinderei, Zorleni, Berezeni, Fălciu, Şuletea, Fruntişeni şi Ghergheşti sunt comunele unde caravana de depistare activă a tuberculozei se va afla începând de luni, 18 octombrie 2021 în cadrul proiectului "Screening TB". Acest proiect este derulat cu fonduri europene de Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti şi partenerii săi, prin intermediul cărora sunt puse la dispoziţia persoanelor care trăiesc în zonele rurale, servicii medicale gratuite de sănătate a plămânilor în vederea depistării tuberculozei", precizează sursa citată.

Caravana "Screening TB" va rămâne până la sfârşitul lunii ianuarie 2022 în judeţul Vaslui şi va asigura accesul populaţiei facil, aproape de casă, la consultaţiile medicale gratuite puse la dispoziţie în cabinetul mobil, care este o camionetă modernizată, dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid - cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei - precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare, serviciile medicale ale caravanei fiind asigurate de personal medical specializat.

"Tuberculoza este o boală gravă, contagioasă, cu transmitere aeriană, iar experienţa medicală arată că în spatele fiecărui caz de tuberculoză activă depistat se mai află încă 10 cazuri nediagnosticate. Rolul caravanei este acela de a ajuta populaţia aflată la risc să aibă acces la serviciile medicale necesare astfel încât depistarea şi tratamentul tuberculozei să poată începe cât mai devreme. Tuberculoza se vindecă, dar e nevoie ca să fie diagnosticată la timp şi pacientul să beneficieze de tratament complet. Implicarea medicilor de familie, a asistenţilor medicali comunitari, sprijinul autorităţilor locale şi judeţene sunt esenţiale pentru că numai împreună putem combate răspândirea tuberculozei" - declară medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti.

Caravana "Screening TB" face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani, "Organizarea de programe de depistare precoce, diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente", finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" Bucureşti , împreună cu o serie de parteneri, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

"Valul 4 al pandemiei ne ridică serioase probleme în programarea activităţilor caravanei, dar tocmai aceste condiţii speciale fac mai important accesul populaţiei vasluiene la un serviciu gratuit pentru care nu trebuie să iasă din localitatea de domiciliu, nici să se expună riscurilor pandemice dintr-un spital mare. Accesul gratuit la acest serviciu medical asigurat pacienţilor cu alte suferinţe în afara infecţiei cu SARS-COV-2, în condiţiile în care diagnosticarea şi tratamentul au devenit mult mai dificile de la declanşarea crizei pandemice, face ca prezenţa caravanei Screening TB să fie un sprijin real în aceste comunităţi", au mai subliniat reprezentanţii Institutului "Marius Nasta".

Mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul gratuit al tuberculozei se realizează cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, a autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii judeţului Vaslui, precum şi al reprezentanţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei - PNPSCT.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.