Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cetățenii revoltați din Rusia cer demolarea monumentelor dedicate cehilor albi

vestidinrusia.ro
Monumentul dedicat cehilor albi Celabinsk

Când, la Praga, a fost coborât monumentul mareșalului Konev (Ivan Stepanovici, comandant militar sovietic, 1897-1973), care, la fel ca și alți mii de soldați sovietici, a eliberat aceeași Pragă de unde, după aceea, au fost expulzați diplomații ruși, cetățeni revoltați din Rusia au început să propună acțiuni de răspuns și anume demolarea monumentelor dedicate cehilor albi, care au comis atrocități în perioada Războiului Civil din Rusia, scrie yandex.zen și alte publicații.

Una dintre propuneri a venit din partea cetățenilor orașului Kazan, capitala Republicii Tatarstan. Pe numele președintelui Consiliului de Stat (Parlamentul), Farid Amuhametișin și a premierului republicii, Aleksei Pesoșin, au fost trimise scrisori ce vorbesc despre un răspuns pe măsură pentru autoritățile Cehiei.

Este vorba despre demolarea monumentului legionarilor cehi din satul Verhnii Uslon. În 1918, cehii albi, foști prizonieri militari care, după Revoluția din februarie 1917 și înlăturarea monarhiei, au format așa-zisul Corp Cehoslovac, au participat la operațiunea de ocupare a orașului Kazan. Ei, ca și Gărzile Albe ale colonelui Kappel (Vladimir Oskarovici, comandant rus, participant la Primul Război Mondial și la Războiul Civil, 1883-1920, n.r.), au stat în capitala Tatarstanului mai mult de o lună.

În acest timp, cehii albi au torturat și au ucis 1500 de oameni – muncitori din Kazan, pușcași letoni luați prizonieri și alți ”internaționaliști” – croați, sârbi, cehi, medici austro-ungari. Au fost uciși liderii revoluționari locali, Martyn Mezhlauk și Mullanur Vakhitov.

I-a pus pe fugă Armata Roșie. Înainte de retragere, cehii albi au furat 40 de tone de aur pe care, mai târziu, le-au dus la Praga (Guvernul Provizoriu, care a existat între februarie și 25 octombrie 1917, a evacuat Tezaurul Rusiei țariste, inclusiv Tezaurul Românesc, în Kazan – n.r.).

După aproape 100 de ani, începând din anul 2013, celor care au comis atrocități față de populația locală le-au fost ridicate monumente în câteva orașe din Rusia. Monumentul din Tatarstan a fost dezvelit de vicepremierul republicii, Iuri Kamaltînov (astăzi este vicepreședintele Consiliului de Stat al Republicii Tatarstan), împreună cu viceministrul Apărării al Cehiei, Lenka Melikharova-Plachkova.

Autorii petițiilor, care au fost adresate chiar și președintelui rus Vladimir Putin, au indicat, de asemenea, programul ”Legiunea 100” al Ministerului Apărării al Cehiei privind instalarea, în Federația Rusă, a 58 de monumente dedicate cehilor albi. În 22 de orașe, ele au fost, deja, ridicate.

Pornind de la toate acestea, locuitorii Kazanului cer ca monumentul teroriștilor și asasinilor-intervenționiști să fie demolat și să fie ridicat un monument închinat victimelor atrocităților cehilor albi. În Kazan și în alte orașe, cehii albi, care au traversat cu trenul întreaga Siberie, până la Vladivostok, au dat dovadă de o cruzime și o duritate ieșite din comun față de populația locală.

Deocamdată, nu se știe cum va reacționa conducerea republicii. Dar inițiative similare, inclusiv cele prezentate sub formă de petiții semnate de mii de cetățeni, au fost înaintate la Saratov, Penza, Celiabinsk și în alte orașe unde au fost instalate monumente în memoria cehilor albi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.