Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Papa Francisc anunță canonizarea celebrului călugăr Charles de Foucauld, asasinat în deșertul Sahara

Inquam Photos/ Octav Ganea
papa Francisc Blaj

Călugărul şi pustnicul francez Charles de Foucauld, care a murit la începutul secolului al XX-lea în sudul Algeriei, în deşertul Sahara, va fi în curând canonizat, a anunţat miercuri biroul de presă de la Vatican, informează AFP.

Papa Francisc "a autorizat marţi publicarea a opt decrete care recunosc mai multe miracole şi martiri", a precizat biroul de presă de la Vatican, scrie agerpres.ro.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

Suveranul pontif a recunoscut atribuirea lui Charles de Foucauld, mort în 1916 în Algeria, unui al doilea miracol, fapt ce deschide calea spre canonizarea acestuia.

Născut în 1858 într-o familie aristocrată, ofiţer de cavalerie în armata franceză şi explorator în Maroc, Charles de Foucauld a avut întâi o viaţă dezorganizată.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

Hirotonisit în biserica pariziană Saint-Augustin, s-a consacrat apoi unei existenţe dedicate credinţei şi evanghelizării, propovăduind credinţa mai întâi în rândul călugărilor trapişti din Siria, în Palestina, şi devenind apoi pustnic în mijlocul triburilor de tuaregi din regiunea algeriană a deşertului Sahara la începutul secolului al XX-lea.

A devenit un nume de referinţă în universul cunoştinţelor pe care occidentalii le aveau despre aceşti nomazi, redactând în special un "Dicţionar tuareg-francez, în dialectul Ahaggar", care se bucură de o mare autoritate şi în zilele noastre. Charles de Foucauld a lăsat în urma sa numeroase texte, mai ales scrisori adresate rudelor şi prietenilor apropiaţi, dar şi mai multe "caiete" care conţin cugetările sale despre viaţa de zi cu zi.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis

A murit asasinat în 1916 în Tamanrasset, în sudul deşertic algerian.

Potrivit DPA, Charles de Foucauld este considerat un pionier al dialogului interreligios şi a inspirat înfiinţarea mai multor congregaţii religioase, precum Micii Fraţi ai lui Iisus şi Micile Surori ale lui Iisus.

Citește și: A trecut un an de la condamnarea fostului lider PSD! Când ar putea fi eliberat Liviu Dragnea

Biserica Catolică beatifică şi sanctifică destul de frecvent persoane ale căror fapte sunt considerate un model de virtute creştină, însă este nevoie ca acestor persoane să le fie atribuite săvârşirea unor miracole.

Procesul de beatificare care îl vizează pe Charles de Foucauld a început în anii 1930 şi el a fost declarat "binecuvântat" în 2005 de papa Benedict al XVI-lea, după ce Vaticanul a acceptat că rugăciunile fostului călugăr francez au ajutat o femeie italiană să se vindece de o formă incurabilă de cancer osos.

Citește și: Eugen Teodorovici a luat foc după declarația făcută de Florin Cîțu privind pensiile: Nu e normal ca un drept cuvenit printr-o lege să fie pur și simplu tăiat

După beatificare, un al doilea miracol este necesar pentru canonizare, termen cunoscut şi sub denumirea de sanctificare. Vaticanul nu a anunţat deocamdată data şi locul la care va avea loc slujba de canonizare dedicată lui Charles de Foucauld.

Unui alt "binecuvântat" francez, "părintele Cesar de Bus, fondatorul congregaţiei Părinţii Doctrinei Creştine, născut pe 3 februarie 1544 la Cavaillon, în regiunea Provence, şi decedat la Avignon pe 15 aprilie 1607, i-a fost atribuit un miracol şi va fi prin urmare canonizat", a precizat miercuri Biroul de presă de la Vatican.

Citește și: Lovitură pentru Călin Popescu Tăriceanu! Decizie în urma atacului la Klaus Iohannis .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.