Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Charlie Hebdo vrea ca laicitatea să revină în centrul dezbaterii publice

Revista Charlie Hebdo, care consideră că laicitatea este 'atacată' în Franţa, a lansat miercuri un apel candidaţilor la alegerile prezidenţiale, în care săptămânalul satiric, vizat de un atentat jihadist în 2015, denunţă 'ingerinţele religioase' în afacerile publice, transmite AFP, conform agerpres.

"Charlie Hebdo a fost şi va rămâne întotdeauna un apărător fervent al laicităţii şi al valorilor acesteia. Considerăm că ea este unul dintre pilonii unităţii republicane", scrie revista în acest text, publicat în ediţia apărută miercuri şi care va fi trimis candidaţilor la alegerile prezidenţiale din aprilie-mai.

Citeşte şi: Moscova SE RĂSTEŞTE la Occident: 'Nu ştiam că există fiara care să spună ursului ce să facă'

Concepţia riguroasă a laicităţii, care proclamă neutralitatea statului în faţa religiilor şi libertatea de conştiinţă şi care se opune, de exemplu, portului de însemne religioase, între care vălul islamic, în unităţile de învăţământ, este un simbol puternic în societatea franceză.

În acelaşi timp, dezbaterea privind locul islamului, a doua religie din ţară (circa 4 milioane de credincioşi), s-a impus în piaţa publică, alimentată de radicalizarea jihadistă şi valul de atentate fără precedent care a lovit Franţa în 2015 şi 2016 şi care a făcut 238 de morţi.

Conform Charlie Hebdo, care oferă ca exemple punerea sub semnul întrebării a dreptului la avort, revendicările comunitare sau moda burkini, costume de baie care acoperă tot corpul pentru a apăra pudoarea femeilor musulmane, "niciodată afacerile publice nu au fost la mila ingerinţelor religioase, ameninţând libertatea de conştiinţă şi egalitatea în drepturi".

Revista le cere candidaţilor să se angajeze că nu vor introduce în legislaţie schimbări specifice în legătură cu o comunitate religioasă sau delictul de blasfemie.

Citeşte şi: Razii ANTITERO în Istanbul. 35 de jihadişti au fost luaţi din pat la primele ore ale dimineţii

"Avem legitimitatea să ridicăm astfel de chestiuni, pentru că ceea ce s-a întâmplat la 7 ianuarie 2015 a fost pentru că am abandonat de prea mult timp chestiunea fundamentală a laicităţii ca principiu politic", consideră redactorul şef al revistei, Gérard Biard, făcând referire la atentatul, revendicat de Al-Qaida din Peninsula Arabică (AQPA), de la sediul publicaţiei, soldat cu 12 morţi, între care mai mulţi caricaturişti şi colaboratori vedetă ai Charlie Hebdo.

Autorii atentatului au dorit în special să sancţioneze revista, asumat atee şi provocatoare, pentru că a publicat caricaturi cu profetul Mohamed.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.