Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chef Kei Kobayashi, primul japonez care primeşte trei stele Michelin în Franţa

masterchef.protv.ro
masterchef

Chef Kei Kobayashi, 43 de ani, instalat la Paris, a devenit luni primul japonez căruia i-au fost decernate trei stele în Franţa de către ghidul Michelin, care a premiat trei noi maeştri ai bucătăriei cu recompensa supremă, ceilalţi doi fiind Glenn Viel din Provence şi Christopher Coutanceau - La Rochelle (vest), potrivit AFP.

"Trei stele recompensează parcursul extraordinar al lui Kei Kobayashi, primul chef japonez care obţine premiul suprem în Franţa, din întreaga istorie a Ghidului Michelin", potrivit reprezentanţilor ghidului roşu.

Între 2003 şi 2010, Kobayashi a lucrat la Plaza Athénée sub ordinele lui Alain Ducasse, reputat maestru exigent, chiar intransigent, aşa cum scrie Le Monde. Perseverent, dar mai ales ambiţios, Kei Kobayashi a vrut să fie pe cont propriu. În 2011, îl întâlneşte pe chef Gérard Besson, care ieşea la pensie şi care voia să cedeze localul istoric unui bucătar dornic de a conserva spiritul locului.

Ghidul roşu, care construieşte şi dărâmă reputaţii în lumea gastronomiei, a provocat un cutremur prin decizia de a retrage o stea restaurantului celebrului chef francez Paul Bocuse, unii vâzând în asta o fabrică de "tăiat capete".

Au existat critici care spuneau, chiar înainte de decesul lui Paul Bocuse, că restaurantul L'Auberge de Collonges-au-Mont-d'Or, aflat la nord de Lyon, nu se mai ridică la înălţime, "inspectorii au mers de mai multe ori în 2019 în restaurant" şi au concluzionat: "calitatea stabilimentului este excelentă dar nu la nivel de trei stele".

Această retrogradare vine după cea a lui Marc Veyrat de anul trecut, cel care a intentat şi pierdut un proces contra ghidului.

În aproape un an, ghidul s-a evidenţiat prin retrogradarea mai multor localuri cu reputaţie: miticul Auberge de l'Ill în Alsacia (nord-est), care deţinea trei stele de 51 de ani, Astrance al lui Pascal Barbot la Paris, după 11 ani aflat în vârf, şi La Maison des bois - Marc Veyrat în Alpii francezi.

Celebrul "Ghid Roşu" a fost creat în 1900 de fraţii André şi Edouard Michelin, inventatori de anvelope: mai puţin de 3.000 de automobile circulau atunci în Franţa iar cei doi au decis să pună la dispoziţia şoferilor un document care să-i ajute în călătorii, cu adrese ale mecanicilor şi hotelurilor.

Prima ediţie a almanahului a fost editată în 35.000 de exemplare. "Această lucrare a apărut la început de secol şi va dura cât el", era scrie în Prefaţă.

În 1904, a fost lansat primul ghid în afara ţării, în Belgia. În 2005, Michelin apare pentru prima dată la New York, iar în 2007 la San Francisco, apoi Las Vegas şi Los Angeles. Primul ghid în Asia a apărut la Tokyo în 2008. Michelin a lansat pentru China o ediţie la Hong Kong şi Macao în 2008. Shanghai, Singapore, Taiwan, Seul şi Bangkok au ghidul lor.

În prezent, ghidul clasează 20.000 de restaurante în toată lumea.

Într-un secol, ediţia franceză s-a vândut în 30 de milioane de exemplare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.