Chefirul, considerat un miracol pentru sănătate, nu este întotdeauna ceea ce pare. În spatele gustului cremos, multe produse de pe piață, nu conţin granulele autentice care îi dau adevărata valoare probiotică.
Fin, cremos și lăudat pentru beneficiile sale uimitoare, chefirul a devenit simbolul unei vieți sănătoase. Băutura, de origine caucaziană, aduce starea de bine datorită conţinutului de bacterii şi drojdii specifice, care asigură sănătatea tractului intestinal. De asemenea, are cu până la 60 mai multe tulpini de bacterii benefice decât multe suplimente probiotice.
Chefirul și continutul de prebiotice
"Ce are în plus chefirul faţă de orice alt iaurt este această drojdie de chefir care este ciuperca tibetană care aduce mult mai multe beneficii decât o băutură lactată, un iaurt simplu", arată Mihail Pautov, Medicool, potrivit observatornews.ro.
"Chefirul este un produs îmbogăţit cu alte probiotice şi acele drojdii. Probioticele în sine, la rândul lor, produc o serie de vitamine din clasa B, în final avem un produs bogat în nutrienţi, şi mai util din punct de vedere al beneficiilor pentru sănătatea noastră, pentru imunitate, pentru logevitate", spune Şerban Damian, nutriţionist.
Pe raft, toate sticlele au aceeași etichetă simplă: CHEFIR, însă conţinutul diferă. Pentru a verifica autenticitatea produselor, au fost alese aleatoriu opt sticle de la producători diferiți și trimise la analize de laborator.
"Între chefir şi laptele bătut principala diferenţă este prezenţa drojdiilor specifice de chefir, iar în laptele bătut există doar bacterii lactice mezofile. Chefirul este prin definiţie o băutură pe bază de lapte făcută în mod tradiţional cu ajutorul granulelor de chefir. Aceste granule de chefir sunt în mod industrial destul de greu de cultivat şi de reprodus. Industria modernă foloseşte culturi liofilizate, culturi lactice cu bacterii lactice mezofile, şi ar trebui cu drojdii specifice de chefir", spune Alexandru Cîrîc, director ICA.
Ce indică analizele de laborator
Potrivit campaniei "Ce ne puneţi în mâncare", realizate de Observatornews.ro, specialiştii au analizat în laborator aciditatea produselor, conţinutul de bacterii lactice mezofile şi cantatea de drojdii specifice acestui tip de băutură lactată.
"Din păcate, ceea ce am găsit noi a fost că jumătate din cele 8 produse conţin într-adevăr şi drojdii, merg spre tehnologia chefirului, iar jumătate conţin exclusiv bacterii lactice. Asta înseamnă că de fapt sunt un lapte bătut, o sana, în funcţie de conţinutul de grăsime. Absenţa drojdiilor din chefir este de fapt un fals care nu poate fi legal incriminat pentru că nu avem o legislaţie foarte clară care să ne spună fără drojdii nu egal chefir", adaugă Alexandru Cîrîc, director ICA.
"Când ai chefir din punct de vedere legal poţi să ai un iaurt care are gust de chefir, are culturi lactice şi este chefir cu drojdie de chefir. Legal tu poţi să numeşti şi iaurtul cu gust de chefir chefir, dar ca şi aliment şi beneficii el nu este de fapt chefir. Adevăratul chefir are drojdie de chefir şi limitarea producătorului este aceea că dacă bagă acea drojdie de chefir pe conducta de producţie din fabrică, o să poată face doar chefir din ziua respectivă până când dărâmă fabrica. Nu prea are cum să scoată drojdia afară", a explicat Mihail Pautov, Medicool.
"Dacă avem două pahare cu chefir şi cu lapte bătut, la prima vedere nu o să observăm o diferenţă, de culoare albă, însă dacă mirosim şi gustăm, o să simţim diferenţe", spune Şerban Damian, nutriţionist.
Cum ne dăm seama de gustul autentic al chefirului
Testul suprem este întotdeauna gustul. Cu cât este mai înţepător chefirul, cu atât este mai autentic. Dacă suntem la supermarket şi trebuie să alegem direct de la raft, recomandarea specialiştilor este să ne uităm la sticlă. Trebuie să fie cât mai fermă. Ori paharul să aibă capacul cât mai bombat. Asta atestă faptul că în interior are loc şi o fermentaţie pe baza drojdiei.
Chefirul din lapte de capră este mai bine tolerat de persoanele cu intoleranță la lactoză, deoarece conține mai puțină lactoză și este mai ușor de digerat comparativ cu cel de vacă.
Recomandat pentru consum zilnic, chefirul este o alegere sănătoasă pentru toate vârstele, fie că este consumat simplu, în smoothie-uri sau ca parte a meselor ușoare.
Comentează