Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Cheia de la celula în care a fost încarcerat legendarul Nelson Mandela nu va mai fi scoasă la licitaţie

mandela

Cheia de la celula în care legendarul preşedinte sud-african Nelson Mandela a fost încarcerat, la închisoarea de pe Robben Island, nu va mai fi vândută la o licitaţie ce urma să aibă loc luna aceasta la New York şi va fi returnată Africii de Sud, a informat guvernul sud-african citat de EFE.

Potrivit unui comunicat al ministrului Sportului, Artei şi Culturii, Nathi Mthethwa, preluat vineri de mediile locale, casa de licitaţii Guernseys a acceptat să suspende vânzarea, prevăzută pentru 23 ianuarie.

"Cheia simbolizează istoria dureroasă a Africii de Sud şi reprezintă totodată triumful spiritului uman asupra răului. Această cheie este o dovadă vie a lungului drum spre libertate şi aparţine poporului sud-african. Prin urmare trebuie restituită în mod legitim ţării", a subliniat ministrul.

Casa de licitaţii Guernseys, cu sediu la New York, a acceptat să oprească vânzarea şi altor obiecte care i-au aparţinut lui Mandela, ce urmează să fie analizate de autorităţile sud-africane pentru a determina dacă fac parte din patrimoniul naţional, potrivit Agerpres.ro.

Africa de Sud a cerut la 24 decembrie să fie oprită licitaţia pentru cheia celulei din Robben Island în care a fost închis Nelson Mandela, după o informaţie pe această temă apărută în ziarul britanic Daily Mail.

Potrivit ziarului britanic, cel care propusese spre vânzare această cheie este Christo Brand, fostul gardian al lui Mandela de la celebra temniţă de pe Robben Island.

Cheia de la celula din închisoare este unul dintre cele câteva obiecte scoase la vânzare. Printre alte obiecte importante se numără pictura originală a lui Mandela "The Lighthouse, Robben Island", bicicleta pentru exerciţii fizice şi o rachetă de tenis pe care Mandela le-a folosit la închisoare.

Nelson Mandela, laureat al Premiului Nobel pentru Pace (în 1993), a petrecut 18 din cei 27 de ani de închisoare pe insula Robben. A fost eliberat în 1990, iar în 1994 a fost ales primul preşedinte de culoare al Africii de Sud.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.