Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Chile și Israel, aproape de ruperea relațiilor diplomatice: ultimul tânăr palestinian ucis, picătura care a umplut paharul

Balkan Insight
Gabriel Boric

Președintele chilian, Gabriel Boric (foto), a refuzat ieri să accepte scrisorile de acreditare ale noului ambasador israelian, Gil Artzyeli, din cauza uciderii palestinienilor de către Israel, informează Middle East Monitor.

Artzyeli trebuia să îi prezinte scrisorile de acreditare lui Boric ca o formalitate, dar guvernul chilian l-a informat că ceremonia a fost anulată, înainte ca acesta să fie instruit să plece.

Potrivit Ynet News, decizia a fost luată "din cauza Israelului care ucide copii" în recenta escaladare din Cisiordania și a creșterii activității militare israeliene împotriva palestinienilor.

Aceasta survine în contextul în care forțele de ocupație israeliene au ucis încă un băiat palestinian într-un raid de ieri. Uday Trad Salah, în vârstă de 17 ani, a fost ucis când trupele israeliene au luat cu asalt orașul Kafr Dan, în districtul Jenin, și l-au împușcat în cap.

Salah a fost unul dintre cei trei palestinieni care au fost împușcați. El a fost declarat mort la fața locului. Ministerul palestinian al Sănătății a confirmat că uciderea lui Salah a ridicat numărul palestinienilor uciși în acest an de Israel la 149, dintre care 34 în Jenin.

Raidurile de noapte ale armatei israeliene sunt o practică aproape zilnică în Cisiordania ocupată. Israelul susține că acestea sunt esențiale în scopuri de informații, dar grupurile de apărare a drepturilor au denunțat această practică, insistând că scopul este de a oprima și intimida populația palestiniană și de a spori controlul statului.

Ca și punctele de control militare și zidul ilegal de separare, insistă criticii, raidurile fac parte din „ADN-ul statului de apartheid.”

Ceremonia în cadrul căreia se așteaptă ca noul ambasador israelian să își prezinte scrisorile de acreditare a fost amânată, se pare, pentru luna viitoare.

Mai mult, Artzyeli susține că Ministerul chilian de Externe și-a cerut scuze față de el și față de guvernul israelian pentru cele întâmplate.

În Chile locuiesc aproximativ o jumătate de milion de imigranți palestinieni, dintre care majoritatea sunt creștini.

Boric, care a devenit președinte anul trecut, este un susținător cunoscut al BDS, după ce a militat pentru boicotarea bunurilor, serviciilor și produselor din coloniile israeliene ilegale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.