Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China: SUA ar trebui să rezolve diferendul cu Rusia prin dialogul, nu prin amenințarea cu retragerea din Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare

Putin Trump Putin Donald Trump Vladimir Putin

Statele Unite ar trebui să rezolve diferendul cu Rusia prin dialogul, nu prin amenințarea cu retragerea din Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare (INF), a transmis Ministerul de Externe de la Beijing, potrivit postului CNBC, scrie Mediafax.

"Un tratat bilateral important în ceea ce privește controlul armamentului și dezarmării, Tratatului Forțelor Nucleare Intermediare are o mare importanță în îmbunătățirea relațiilor dintre marile puteri, întărirea păcii internaționale și regionale, și menținerea echilibrului strategic și a stabilității globale", se afirmă într-un comunicat publicat sâmbătă de Ministerul de Externe al Chinei.

"China se opune acțiunii de retragere și îndeamnă Statele Unite și Rusia să-și rezolve diferențele într-un mod adecvat printr-un dialog constructiv", se mai precizează în comunicat, Beijingul avertizând că retragerea în mod unilaterală ar putea avea "consecințe negative".

Citește și: Un cutremur cu magnitudinea de 6,1 grade s-a produs în largul insulei Sumatra din Indonezia

China susține că nu este în favoarea elaborării unui nou acord multilateral de control al armamentului care să înlocuiască Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, spunând că problemele sunt prea complicate și că acordurile existente ar trebui menținute și puse în aplicare.

Statele Unite au suspendat începând de sâmbătă obligaţiile asumate în cadrul Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia, a anunţat vineri secretarul de Stat, Mike Pompeo.

Washingtonul insistă că Administraţia de la Moscova a dezvoltat o nouă rachetă cu rază medie de acţiune, Novator 9M729 (SSC-8, potrivit terminologiei NATO), prin încălcarea Tratatului Forţelor Nucleare Intermediare. Acordul INF a intrat în vigoare în anul 1987, fiind semnat de preşedintele american de la acea vreme, Ronald Reagan, cu omologul său din Uniunea Sovietică, Mihail Gorbaciov. Potrivit cotidianului The New York Times, în afara faptului că Rusia ar fi încălcat Tratatul INF, Administraţia SUA vrea să renunţe la acest acord deoarece este constrânsă să nu dezvolte armament care ar putea fi folosit pentru descurajarea Chinei în consolidarea poziţiei în vestul Oceanului Pacific. Dat fiind că nu este semnatară a Tratatului INF, China a putut dezvolta rachete nucleare cu raze medii de acţiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.