Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a acuzat Noua Zeelandă că încalcă legea internaţională după ce Wellingtonul şi-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kongul

Wikipedia
drapel steag china

China a acuzat Noua Zeelandă că încalcă legea internaţională după ce Wellingtonul şi-a suspendat tratatul de extrădare cu Hong Kongul şi a înăsprit controalele asupra bunurilor militare exportate în teritoriu, informează marţi dpa, potrivit Agerpres.

Suspendarea a intervenit după ce China a aprobat o lege de securitate naţională pentru Hong Kong, a declarat ministrul afacerilor externe neozeelandez Winston Peters marţi într-un comunicat.

"Adoptarea de către China a noii sale legislaţii în materie de securitate naţională a erodat principiile statului de drept, a subminat principiul +o ţară, două sisteme+ ce stă la baza statutului unic al Hong Kongului şi este împotriva angajamentelor pe care China şi le-a asumat faţă de comunitatea internaţională", a spus el.

Noua Zeelandă "nu mai poate avea încredere" că sistemul de justiţie penală din Hong Kong este suficient de independent faţă de China, a notat Peters.

La rândul său, Ambasada Chinei în Noua Zeelandă a numit decizia "o violare gravă a dreptului internaţional şi a normelor de bază care reglementează relaţiile internaţionale", potrivit unui purtător de cuvânt într-un comunicat.

Citește și: VERDICT POLITIC cu Dana Budeanu, episodul 97: S-a deschis cel mai mare bordel politic, la Capitală

"Este o ingerinţă gravă în afacerile interne ale Chinei. Partea chineză şi-a exprimat profunda îngrijorare şi opoziţia puternică".

Potrivit comunicatului, orice încercare de a face presiuni asupra Chinei cu privire la problema Hong Kongului nu va reuşi.

"Partea chineză îndeamnă partea neozeelandeză să respecte dreptul internaţional şi normele de bază care reglementează relaţiile internaţionale, să pună imediat capăt amestecului în afacerile Hong Kongului şi afacerile interne ale Chinei sub orice formă pentru a evita alte prejudicii în relaţiile China-Noua Zeelandă".

Marea Britanie, Australia şi Canada şi-au suspendat acordurile de extrădare cu Hong Kongul pe fondul unor preocupări similare în legătură cu impunerea de către Partidul comunist la putere în China a legii securităţii naţionale.

Peters a spus că exportul de bunuri sensibile din Noua Zeelandă către Hong Kong va fi sub un control diferit.

"De acum înainte, vom trata bunurile militare şi cu dublă utilizare, precum şi exporturile de tehnologie către Hong Kong în acelaşi mod în care tratăm exporturile către China".

Sfaturi de călătorie pentru a alerta neozeelandezii cu privire la riscurile prezentate de lege vor fi de asemenea actualizate.

Peters a mai spus că revizuirea de către Noua Zeelandă a relaţiei sale generale cu Hong Kongul este în curs de desfăşurare.

"Noua Zeelandă rămâne profund îngrijorată faţă de impunerea acestei legislaţii şi vom continua să monitorizăm situaţia din Hong Kong pe măsură ce se aplică legea", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.