Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a 'anexat' un teritoriu rusesc

hartă insulă china

China a 'anexat' un teritoriu rusesc

Serviciul cartografic de hărți standard, deținut de statul chinez, a prezentat un set de hărți geografice pentru 2023, pe care pentru prima dată o parte din teritoriul Rusiei este indicată ca parte a Chinei. Vorbim despre insula Bolshoy Ussuriysky de pe râul Amur, notează RBC.

Conform unui tratat din 2008 dintre Rusia și China, insula a fost împărțită între cele două țări. Noua hartă oficială a Chinei marchează întreaga insulă ca fiind cel mai estic punct al teritoriului chinez. Nota explicativă subliniază că "harta este compilată în conformitate cu standardele naționale pentru proiectarea granițelor Chinei și ale altor țări ale lumii".

Setul oficial de hărți va fi utilizat într-o varietate de materiale media, inclusiv știri, cărți și materiale promoționale. Hărțile pot fi, de asemenea, utilizate ca informații de referință de bază.

Context istoric

Insula Big Ussuri acoperă o suprafață de 327 până la 350 de kilometri pătrați, în funcție de nivelul apei din râu. De la începutul secolului al XIX-lea, a existat o lungă luptă între Rusia și China pentru controlul asupra acesteia, dar în anii 1920 și 1930 insula a fost "luată sub protecție" de trupele sovietice.

După prăbușirea Uniunii Sovietice, insula a rămas sub jurisdicția Rusiei. China a avut un interes special în teritoriu, contestându-i statutul din 1964. În 2008, Rusia a transferat Chinei partea de vest a insulei Big Ussuri și alte teritorii. Experții au subliniat apoi interesele pe termen lung ale Moscovei în relații stabile între cele două țări.

În 2023, relațiile ruso-chineze au intrat într-o "nouă eră", a declarat președintele rus Vladimir Putin. Ambele țări au subliniat nivelul de încredere în interacțiunea lor strategică și au numit relația "depășind modelul" alianței militare.

În plus față de insula Big Ussuri, China a marcat statul indian Arunachal Pradesh și regiunea de frontieră Aksai Chin ca teritoriu pe hărți. Ministerul indian de Externe a protestat deja la Beijing.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.