Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China A ATACAT Cehia: Reacția de la Praga

cehia harta

China a fost la originea unui atac informatic major comis împotriva unei instituţii guvernamentale cheie din Republica Cehă anul trecut, a anunţat miercuri agenţia cehă de informaţii şi pentru securitate cibernetică (NUKIB), relatează AFP.

Fără a furniza detalii, NUKIB a precizat în raportul său că atacul "a fost aproape sigur comis de un actor statal sau de un grup asociat", "un actor chinez" fiind suspectul cel mai probabil, informează agerpres.ro.

Citește și: Sorina Matei detonează cazul fetiței de 11 ani, ucise de pedofilul olandez! ‘Soția sa este comisar-șef la IPJ Dâmbovița’

La modul mai general, China şi Rusia constituie cea mai mare ameninţare pentru securitate cibernetică în Republica Cehă, a indicat NUKIB în raportul său pentru anul 2018, citat de agenţia CTK.

Ministerul ceh al Afacerilor Externe în special a devenit ţinta atacurilor piraţilor informatici, potrivit NUKIB.

Citește și: Alexandru Cumpănașu a explodat: Sunt cel mai atacat, intimidat, șantajat și blocat om din România

Guvernul ceh urmează să discute luni acest raport.

Purtătorul de cuvânt al NUKIB, Radek Holy, a declarat pentru AFP că raportul nu va fi făcut public înainte de această dată.

Citește și: USR, proiect pentru Diaspora! Se cere scutirea de la plata impozitului pe venit pentru românii din străinătate

În august, cotidianul Denik N a relatat că serviciile de informaţii militare ruse (GRU) se aflau probabil la originea ultimului atac împotriva Ministerului de Externe, din luna iunie.

În raportul său pentru 2017, NUKIB a avertizat că diplomaţii ruşi şi chinezi şi-au intensificat activităţile de spionaj pe teritoriul ceh, subliniind mărimea ambasadei Rusiei la Praga şi enormele resurse financiare ale Chinei.

Citește și: Alexandru Cumpănașu a răbufnit! Declarație cu privire la studiile sale

Acest raport a provocat critici din partea preşedintelui ceh pro-chinez, pro-rus şi anti-musulman Milos Zeman, care a cerut agenţiei de informaţii să caute mai degrabă teroriştii musulmani de pe teritoriul ceh, notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.