Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a încheiat un acord secret pentru folosirea unei baze navale din Cambodgia

www.sputniknews.com
navă de război Rusia

China îşi va putea instala forţe armate la o bază navală din Cambodgia, conform unui acord secret încheiat recent între Beijing şi Phnom Penh, a informat duminică Wall Street Journal, preluat de Reuters potrivit Agerpres.

Conform acordului, care a fost încheiat în primăvară, dar nu a fost făcut public, China are acces exclusiv la o parte din baza navală cambodgiană Ream din Golful Thailandei, susţin surse americane şi aliate ale publicaţiei citate.

Aranjamentul sporeşte capacitatea Chinei de a-şi susţine revendicările teritoriale şi economice disputate în Marea Chinei de Sud şi constituie o provocare pentru aliaţii Statelor Unite din sud-estul Asiei.

Oficiali chinezi şi cambodgieni au dezminţit existenţa acordului, precizează Wall Street Journal.

Departamentul de Stat american a cerut Cambodgiei să respingă o astfel de înţelegere, arătând într-o declaraţie că ţara are "un angajament constituţional faţă de popor de a duce o politică externă independentă".

"Suntem îngrijoraţi că orice paşi ai guvernului cambodgian de a invita o prezenţă militară străină în Cambodgia ar ameninţa coerenţa şi importanţa Asociaţiei Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN) pentru coordonarea evoluţiilor regionale şi ar perturba pacea şi stabilitatea în sud-estul Asiei", arată declaraţia.

Luna aceasta, Departamentul Apărării Statelor Unite a sugerat, într-o scrisoare către autorităţile de la Phnom Penh, că Beijingul ar putea încerca să obţină o poziţie militară în Cambodgia. Scrisoarea cere explicaţii privind motivele pentru care Cambodgia a refuzat oferta de reparare a unei baze navale

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.