Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China a propus un acord regional de liber schimb şi de securitate în Pacific

The Wire
china steag

China a lansat o amplă iniţiativă pentru consolidarea relaţiilor sale de liber schimb şi de securitate cu ţările din regiunea Pacificului de sud, calificată deja de una dintre ca fiind o tentativă de a plasa regiunea mai aproape de "orbita Beijingului", relatează France Presse.

Această iniţiativă are forma unui proiect de acord şi a unui plan de aplicare pe cinci ani vizând să întărească relaţiile comerciale şi cooperarea în materie de securitate între China şi statele din regiune, potrivit documentelor consultate miercuri de AFP.

Aceste documente vor constitui obiectul discuţiilor cu ocazia unei vizite a ministrului chinez de externe Wang Yi în mai multe ţări din zonă începând de joi, potrivit Agerpres.ro.

În cadrul acestei iniţiative, China va propune unui număr de zece state insulare din regiune asistenţă de milioane de dolari, perspectiva unui acord de liber schimb, precum şi posibilitatea de a accede la imensa piaţă chineză cu cei 1,4 miliarde de locuitori.

În schimb, China şi-ar putea asuma responsabilitatea pentru instruirea forţelor de poliţie şi s-ar putea implica în asigurarea securităţii cibernetice din zonă. Beijingul ar putea de asemenea să realizeze operaţiuni sensibile de cartografiere marină şi să obţină un acces mai larg la resursele naturale locale.

Adoptarea acestei "viziuni comune de dezvoltare", nume dat proiectului de acord, ar putea avea loc la 30 mai cu ocazia unei întâlniri între Wang şi miniştrii de externe din regiune, care ar urma să se desfăşoare în insulele Fidji.

Zona Pacificului de sud a devenit în ultimele luni o scenă de puternică rivalitate între China şi SUA, prima putere din regiune după mai multe decenii.

Beijingul încearcă să-şi sporească prezenţa militară, politică şi economică în regiune, dar până în prezent nu a făcut decât progrese limitate şi inegale, notează AFP.

Planul de cooperare, dacă este acceptat, ar putea reprezenta în schimb o cotitură majoră, facilitând în special un anumit număr de operaţiuni de poliţie sau militare.

Între altele, zborurile între China şi insulele din Pacific s-ar înmulţi, Beijingul ar numi un emisar regional, ar asigura instruirea tinerilor diplomaţi din Pacific şi ar acorda 2.500 de "burse" guvernamentale.

Dar deja unele ţări au început să tragă un semnal de alarmă cu privire la proiectul respectiv.

Într-o scrisoare vehementă adresată colegilor săi din regiunea Pacificului de sud, preşedintele Statelor Federale ale Microneziei, David Panuelo, a avertizat împotriva unui acord "atrăgător" la prima vedere, dar susceptibil de a da Chinei mijloace "de obţine acces şi control asupra regiunii noastre".

De fapt, Micronezia - o federaţie care reuneşte patru ţări formate din peste 600 insuliţe şi atoli pe linia Ecuatorului - beneficiază din anii 1980 de un statut de liberă asociere cu SUA, care îi garantează o cooperare în domeniul dezvoltării, precum şi o protecţie militară.

Dar alte ţări din regiune ar putea fi tentate în schimb de posibilele efecte pozitive ale proiectului de acord cu China.

Insulele Solomon şi Beijingul au anunţat astfel la sfârşitul lunii aprilie semnarea unui pact de securitate cu contururi vagi care a reînviat temerile SUA, dar şi ale Australiei faţă de potenţialele ambiţii militare chineze în regiunea Pacificului.

Canberra şi Washingtonul se tem că documentul va permite Beijingului să instaleze o prezenţă militară în arhipelagul situat la 2.000 km de Australia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.