Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China acuză SUA că încearcă să 'ia ostatic' Consiliul de Securitate al ONU

sua china

Beijingul a acuzat vineri Washingtonul că încearcă să "ia ostatic" Consiliul de Securitate al ONU, după ce SUA au cerut convocarea unei reuniuni consacrate controversatului proiect de lege chinez cu privire la securitatea naţională a Hong Kong-ului, informează AFP, potrivit Agerpres.

Mai multe ţări occidentale, precum şi opoziţia pro-democraţie din Hong Kong, se împotrivesc acestui text legislativ care - potrivit lor - erodează libertăţile teritoriului semiautonom în sudul Chinei.

Acest text de lege intervine după manifestaţiile uriaşe din Hong Kong în 2019 împotriva influenţei Beijingului, care au consolidat un curent pro-independenţă altădată marginal.

Proiectul prevede pedepsirea activităţilor separatiste, "teroriste", subversive şi ingerinţele străine în fosta colonie britanică. SUA, dar şi Marea Britanie, Australia şi Canada şi-au exprimat temerile.

Washingtonul şi Londra au obţinut astfel organizarea vineri a unei discuţii informale în Consiliul de Securitate al ONU cu uşile închise şi prin videoconferinţă, au afirmat pentru AFP surse diplomatice.

"Consiliul de Securitate nu este un instrument pe care SUA îl pot manipula după bunul lor plac", a denunţat Zhao Lijian, purtător de cuvânt al Ministerului de Externe chinez.

Citește și: Klaus Iohannis: ‘Începând din 1 iunie se redeschid terasele, se va putea merge la plajă și se pot organiza spectacole în aer liber’

"China şi ţările care iubesc dreptatea nu vor permite SUA să ia ostatic Consiliul de Securitate pentru propriile interese", a indicat el într-o întâlnire cu presa.

"Legea fundamentală", mini-constituţia care reglementează activităţile în Hong Kong după retrocedarea sa în 1997, obligă autorităţile locale să instituie o lege asupra securităţii naţionale.

Dar o iniţiativă în acest sens în 2003 a provocat ample manifestaţii şi proiectul nu a fost adoptat. Beijingul îşi pierde de atunci răbdarea şi vrea deci să impună o legislaţie, comentează AFP.

Ca reacţie, SUA au revocat deja miercuri statutul special pe care l-au oferit Hong Kong-ului, deschizând calea suprimării privilegiilor comerciale fostei colonii.

Pe de altă parte, în contextul unor puternice tensiuni între Beijing şi Washington, preşedintele american Donald Trump a anunţat pentru vineri o conferinţă de presă în care urmează să comunice "ce vom face noi în legătură cu China".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.