Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China are cei mai bogaţi parlamentari. Jumătate dintre ei sunt MILIARDARI

Parlamentul Chinei are circa o sută de membri care sunt miliardari în dolari şi averile cumulate ale celor mai bogaţi 209 parlamentari chinezi ar echivala cu PIB-ul unor ţări precum Belgia, Suedia sau Polonia, a indicat vineri revista Hurun la începutul sesiunii anuale a adunărilor legislative ale regimului chinez, relatează AFP, potrivit agerpres.

Pe culoarele impozantului Palat al Poporului, din Piaţa Tiananmen din Beijing, elita economică a gigantului asiatic va sta, ca în fiecare an, timp de circa zece zile, cot la cot cu înalţii lideri ai Partidului Comunist.

O echipă BBC a fost agresată în China. Atacul vine înaintea congresului naţional - VIDEO

În Palatul Poporului începe vineri sesiunea anuală a Conferinţei Consultative Politice a Poporului Chinez (CPPCC), un simplu organism de dezbateri, apoi, duminică, cea a Adunării Naţionale Populare (ANP), camera de înregistrare a regimului.

Din cei circa 5.100 de membri ai celor două adunări, 209 delegaţi au o avere mai mare de două miliarde de yuani (276 milioane de euro), estimează Harun într-un raport transmis către AFP. Potrivit acestui recensământ, averile lor cumulate sunt de ''aproape 3.500 miliarde de yuani'', respectiv 483 miliarde de euro, echivalentul Produsului Intern Brut (PIB) anual al unor ţări precum Belgia, Suedia sau Polonia.

Or, reaminteşte Hurun, care întocmeşte în fiecare an un clasament referitor la averile ţării, este vorba în imensa lor majoritate mai degrabă de oameni de afaceri decât de cadre care au făcut carieră în aparatul de partid.

Printre ei se află patronii unor giganţi ai internetului Tencent (Pony Ma) sau Baidu (Robin Li), cel al producătorului de smartphone-uri Xiaomi (Lei Jun), sau ''regele'' băuturilor fără alcool (Zong Qinghou, de la conducerea grupului Wahala).

În pofida unei vaste campanii anticorupţie lansate în 2013 de către preşedintele Xi Jinping pentru asanarea partidului, patronii de grupuri private sunt în continuare bineveniţi, într-un moment în care Beijingul vrea să reechilibreze economia către consumul intern. Membrii parlamentului sunt de fapt selecţionaţi la nivelul autorităţilor locale, ele însele strâns subordonate puterii centrale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.