Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, 'avertisment sever' pentru Taiwan: 42 de avioane şi opt nave, trimise în jurul insulei

reuters.com
china taiwan

China a lansat sâmbătă exerciţii militare în jurul Taiwanului, ca un „avertisment sever”. Vicepreşedintele taiwanez William Lai Ching-te a efectuat o vizită în SUA şi este favorit pentru a deveni preşedintele Taiwanului după alegerile din ianuarie 2024, informează Mediafax.

Lai, favoritul pentru a deveni preşedintele Taiwanului în alegerile din ianuarie, s-a întors la Taipei din Statele Unite vineri.

Republica Populară Chineză condusă de comunişti din 1949, care consideră Taiwanul (Republica Chineză guvernată democratic) drept propriul său teritoriu, a venit cu noi ameninţări, scrie Reuters.

Comandamentul Armatei Populare de Eliberare a declarat într-un scurt comunicat că efectuează patrule de pregătire pentru lupte navale şi aeriane în jurul insulei.

Ministerul Apărării din Taiwan a declarat că a detectat 42 de avioane şi opt nave chineze implicate în exerciţii în jurul insulei de sâmbătă dimineaţa şi că a desfăşurat nave şi avioane ca răspuns.

26 de avioane chineze au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwanului, lată de 100 km.

Ameninţările vin şi după ce preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen a efectuat o vizită în Paraguay, unul dintre puţinii aliaţi diplomatici ai Taiwanului. Tsai a făcut o escală în Statele Unite, unde s-a întâlnit cu oficiali americani de rang înalt, ceea ce a stârnit furia Chinei. Beijingul a acuzat Washingtonul că încurajează mişcarea de independenţă a Taiwanului şi de a submina stabilitatea regională.

Statele Unite au reiterat că susţin apărarea Taiwanului şi că se opun oricărui atac chinez asupra insulei. Washingtonul a cerut Beijingului să renunţe la ameninţările militare şi să reia dialogul cu Taipeiul. Totuşi, China nu recunoaşte legitimitatea guvernului taiwanez şi refuză orice contact oficial sau negociere.

O divizie a Armatei Populare de Eliberare a Chinei, care supraveghează strâmtoarea Taiwan, a lansat un videoclip pe WeChat care pare să arate cum trupele sale practică o invazie de coastă a insulei autonome.

Deşi postul nu a menţionat în mod direct Taiwanul, Comandamentul Teatrului de Est efectuează în mod regulat exerciţii militare în strâmtoarea Taiwan, potrivit The Guardian.

Melodia prezentată în videoclip conţinea versuri şi fraze evocatoare precum „treceţi peste poarta oraşului şi peste zidul înalt” şi „oricât de întuneric este, nu vă fie teamă… înaintaţi şi câştigaţi cei mai călduroşi ani”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.