Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China ține lumea Occidentală în suspans: cel puţin 17 avioane militare chineze şi şase nave s-au apropiat de Taiwan

China Taiwan

Cel puţin 17 avioane militare chineze şi şase nave s-au apropiat, vineri, de spaţiul Taiwanului, anunţă Administraţia de la Taipei, în contextul persistenţei tensiunilor generate de vizita preşedintelui Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, informează Mediafax.

Ministerul Apărării de la Taipei a comunicat vineri că 17 avioane militare chineze au fost detectate în apropierea Taiwanului, iar opt au depăşit linia mediană din Strâmtoarea Taiwan, conform agenţiei Reuters. De asemenea, în apropierea Taiwanului au fost depistate şase nave militare chineze.

China a organizat cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita la Taipei efectuată de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor de la Washington. În plus, Beijingul a semnalat că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină.

Beijingul a avertizat Washingtonul să nu subestimeze determinarea Chinei de menţinere a suveranităţii asupra Taiwanului. Qin Gang, ambasadorul Chinei în Statele Unite, a respins argumentaţia Washingtonului că membrii Congresului acţionează separat de Preşedinţie. Qin Gang a afirmat că vizitele efectuate în Taiwan de Nancy Pelosi şi de alţi membri ai Congresului american încalcă acordurile dintre Washington şi Beijing. "Gestionăm efectele grave ale vizitei lui Pelosi. Statele Unite nu trebuie să subestimeze atitudinea puternică, determinarea şi capacitatea Guvernului chinez şi a poporului de a apăra suveranitatea naţională şi integritatea teritorială", a declarat Qin Gang marţi.

"În ultimele decenii, China s-a opus vizitelor membrilor Congresului în Taiwan întrucât noi credem că încalcă principiul o singură Chină. Congresul este parte a sistemului de guvernare din SUA, nu este o ramură independentă şi necontrolabilă. Congresul este obligat să respecte linia de politică externă a Statelor Unite. De aceea, ne simţim foarte frustaţi şi nemulţumiţi de vizita senatorului Edward Markey în Taiwan. Este provocatoare şi nu este utilă", a subliniat ambasadorul Chinei.

Administraţia de la Washington a subliniat în mai multe rânduri că, în contextul separaţiei puterilor, Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor, ia propriile decizii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.