Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China cere Uniunii Europene să îşi clarifice poziţia faţă de Beijing

www.dw.com
China UE

Wang Yi, cel mai înalt reprezentant diplomatic al Chinei, a cerut vineri Uniunii Europene să îşi precizeze poziţia în relaţiile cu Beijingul, informează ministerul chinez de externe într-un comunicat preluat de AFP, notează Agerpres.

Conform documentului citat, Wang i-a spus şefului diplomaţiei europene, Josep Borrell, cu care s-a întâlnit la reuniunea de la Jakarta a miniştrilor de externe din ASEAN (Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est), că "UE trebuie (...) să îşi clarifice poziţia în parteneriatul strategic între cele două părţi şi să încurajeze progresul relaţiilor dintre China şi UE. Nu trebuie să ezite şi cu atât mai puţin să încurajeze declaraţiile şi acţiunile pentru un regres".

Diplomatul chinez a susţinut că "nu există un conflict privind interesele fundamentale între China şi UE".

Afirmaţiile sale vin după ce Germania şi-a prezentat joi noua strategie de creştere a independenţei economice faţă de China, prin care Berlinul urmăreşte să "atenueze riscurile", însă fără a rupe legăturile cu Beijingul.

Criza provocată în 2020 de pandemia de coronavirus a evidenţiat fragilitatea lanţurilor de aprovizionare europene, care au fost afectate de închiderea frontierelor, iar războiul din Ucraina a dovedit riscurile dependenţei de gazele ruseşti. În acest context - arată AFP - unele state membre ale UE se tem de un conflict comercial cu China, în timp ce altele insistă asupra necesităţii de a se proteja mai bine. Comisia Europeană a anunţat la sfârşitul lui iunie o strategie de reacţie mai fermă la riscurile economice.

Unul din motivele de dezacord între Beijing şi Bruxelles este refuzul Chinei de a condamna Rusia pentru invadarea Ucrainei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.