Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China consideră în continuare că Taiwan îi aparţine

china si taiwan

China consideră în continuare că insula Taiwan îi aparţine, a transmis duminică Beijingul, după ce Tsai Ing-wen a fost realeasă în funcţia de preşedinte şi a declarat că nu va ceda ameninţărilor venite din partea acesteia, potrivit news.ro.

Campania electorală din Taiwan a avut în centru China şi protestele din Hong Kong. Tsai a respins ferm oferta Beijingului de a introduce modelul „o ţară, două sisteme”, asemănător celui aplicat pentru Hong Kong.

China consideră Taiwanul ca un teritoriu ce poate fi luat cu forţa, în caz de nevoie, ameninţare pe care preşedintele Xi Jinping a relansat-o în urmă cu un an, deşi el ar prefera o soluţie paşnică.

„Indiferent ce schimbări au loc în Taiwan, faptul că există o singură China în lume şi că Taiwanul este parte din China nu se va schimba”, a spus ministrul de Externe chinez într-un comunicat preluat de presa internaţională.

Citește și: Traian Băsescu dă semnalul serii: Atrag atenția

Deşi China consideră Taiwanul teritoriul său, Tsai a respins ferm această idee. Ea a căştigat sâmbătă un nou mandat de patru ani, iar partidul ei, Partidul Progresiv Democrat, are majoritate în Parlament.

„Poporul din Taiwan a folosit încă o dată votul pentru a arăta lumii valoarea democraţiei”, a spus ea duminică la întâlnirea cu şeful ambasadei americane din Taipei, Brent Christensen. „Democraţia şi libertatea reprezintă lucrul cel mai de preţ şi fundaţia parteneriatului Taiwan - SUA”.

Citește și: Ludovic Orban a reacționat în forță, după ce s-a spus că președintele Klaus Iohannis i-ar fi dat ordin

Sâmbătă seară, după anunţarea victoriei în alegeri, ea a spus: „Sperăm ca autorităţile de la Beijing să poată înţelege că un Taiwan democrat, cu un Guvern ales de oameni, nu va ceda ameninţărilor şi intimidărilor”.

Secretarul de stat american Mike Pompeo a felicitat-o pe Tsai şi a apreciat faptul că ea caută stabilitate în problema cu China. Ministrul japonez de Externe, Toshimitsu Motegi, a transmis, de asemenea, felicitări, referindu-se la Taiwan ca la „un prieten preţios”.

Taiwan Affairs Office din China a spus că va continua promovarea modelului „o ţară, două sisteme” pentru Taiwan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.