Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

China, control fără precedent asupra energiei după acordul privind gazele naturale încheiat cu Qatar

rechargenews.com
gaze

În timp ce Europa se străduiește să își reducă dependența de gazul rusesc, căutând să obțină gaze din Orientul Mijlociu, China a luat-o înaintea Europei și a încheiat la sfârșitul lunii noiembrie anul trecut cele mai mari acorduri de gaz natural lichefiat (GNL) încheiate vreodată cu Qatar, în valoare impresionantă de 60 de miliarde de dolari, anunță hellenicshippingnews.com.

Încheierea acestui acord este în general considerată o lovitură semnificativă pentru China, care a reușit să devanseze alte țări din UE - precum Germania - în cursa pentru asigurarea gazelor naturale și reducerea efectelor penuriei de energie din cauza războiului din Ucraina.

QatarEnergy a semnat un acord de furnizare de GNL către compania chineză Sinopec pentru 27 de ani - cel mai lung acord de acest tip semnat vreodată - și un acord foarte mare în ceea ce privește volumul de gaze, deoarece prevede că Qatar va trimite patru milioane de tone de GNL în fiecare an din noul său proiect North Field East. QatarEnergy va asigura transportul și livrarea GNL.

Saad Sherida Al-Kaabi, ministrul Energiei din Qatar și directorul general al QatarEnergy, a declarat, în timp ce anunța acordul, că prețul acordului va fi similar cu alte acorduri din trecut, care erau legate de țiței. În plus, a spus că este sigur că acordul va consolida și mai mult relațiile bilaterale excelente dintre China și Qatar și va contribui la satisfacerea nevoilor energetice în creștere ale Chinei.

În continuare, el a adăugat: "Cred că recenta volatilitate i-a determinat pe cumpărători să înțeleagă importanța de a avea o aprovizionare pe termen lung, fixă și la un preț rezonabil pe termen lung... Aceasta înseamnă că acordurile pe termen lung sunt aici și sunt importante atât pentru vânzător, cât și pentru cumpărător."

La rândul său, președintele Sinopec, Ma Yongsheng, a descris acordul ca fiind un acord "de etapă", deoarece "Qatar este cel mai mare furnizor de GNL din lume, iar China este cel mai mare importator de GNL din lume". El a adăugat că, în octombrie 2021, Sinopec a solicitat în mod oficial o participație la proiectul North Field South din Qatar și dorește să examineze posibilitatea încheierii altor acorduri cu compania qatareză.

În urma războiului din Ucraina, Europa s-a aflat în situația dificilă de a trebui să înlocuiască de urgență aproape 40% din gazul furnizat de Rusia prin conducte. Se pare că singura modalitate de a face acest lucru este prin transporturi masive de GNL din Golf, deoarece cealaltă soluție posibilă, și anume transporturi de gaz din SUA, este mult mai costisitoare.

Indicativă în acest sens este declarația făcută la începutul acestui an de ministrul german al economiei, Robert Habeck, care a subliniat că SUA caută "prețuri astronomice" pentru livrările de gaz și a acuzat-o că profită de lipsa de energie a Europei.

Până în prezent, eforturile depuse de Germania pentru a obține din Qatar livrările de GNL de care are nevoie nu au dat niciun rezultat, deoarece Qatar insistă să încheie contracte pe termen lung, în timp ce Germania dorește contracte mult mai scurte, având în vedere faptul că UE dorește să renunțe treptat la gazele naturale până în 2049. Deși mai puțin poluante decât cărbunele, gazele naturale contribuie în continuare la schimbările climatice provocate de om.

O altă problemă care împiedică încheierea unui acord între Qatar și Germania este faptul că statul din Golf include în contractele pe care le semnează o clauză care împiedică revânzarea către alte țări europene, clauză pe care Germania dorește să fie eliminată din contractul său.

Qatarul este primul exportator de GNL din lume și depune eforturi susținute pentru a-și spori producția de gaze prin dezvoltarea în continuare a uriașului zăcământ North Field, care deține rezerve de peste 900 de trilioane de picioare cubice standard (TSCF) de gaze. Câmpul North face parte din cel mai mare câmp de gaze din lume pe care Qatar îl împarte cu Iranul, care numește partea sa South Pars.

North Field se află în centrul extinderii producției de gaze naturale lichefiate a Qatarului cu peste 60%, până la 126 de milioane de tone pe an până în 2027. North Field este împărțit în North Field East LNG și North Field South LNG. Primul, situat în Ras Laffan, în nord-vestul Qatarului, operează în prezent 14 trenuri de GNL cu o capacitate totală de producție de 77 Mtpa (milioane de tone pe an) și planifică construirea a patru mega-trenuri de GNL cu o capacitate de aproximativ 7,8 Mtpa fiecare.

China este prima țară care a încheiat un acord pentru North Field East. Președintele companiei chineze a dezvăluit că aceasta a solicitat, de asemenea, o cotă integrală din proiectul North Field South, care este dominat de giganți energetici occidentali.

Beijingul și-a consolidat cu grijă -și fără prea multă fanfară- prezența în Golf și urmărește să devină un acționar semnificativ într-unul dintre cele mai mari câmpuri de gaze naturale din lume, lucru care îi va oferi un control fără precedent asupra energiei. Afacerea încheiată cu QatarEnergy se potrivește foarte bine cu poziția Chinei strategică "Inițiativa Belt and Road" și, în același timp, evită războaiele de licitații privind prețul gazelor cu țările europene, care sunt incluse printre cei mai importanți clienți ai Chinei.

Justin Dargin, un expert în energie din Orientul Mijlociu, subliniază: "Acordul de aprovizionare cu GNL, care garantează importurile chinezești de GNL până în anii 2050, a apropiat Qatar de China. China și-a consolidat în mod proactiv și meticulos prezența în Golf, spre deosebire de modul oarecum întâmplător și reactiv în care Occidentul s-a angajat cu o mare parte a lumii în ultimul deceniu."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.